30.000 KM državnih para za fondaciju Gorice Dodik

30.000 KM državnih para za fondaciju Gorice Dodik

Savjet ministara BiH na sjednici 7. decembra donijelo je odluku o odobravanju sredstava tekuće rezerve budžeta institucija BiH u iznosu od 30.000 KM koje su doznačene Fondaciji ‘Srpska kuća’ na čijem je čelu Gorica Dodik, kćerka predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Odluka je donesena na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH na čijem je čelu kadar SNSD-a Staša Košarac.

Gorica Dodik i Igor Dodik stavljeni su na listu sankcija OFAC-a u oktobru 2023. godine i nekoliko njihovih firmi. No, to nije spriječilo Savjet ministara BiH da njenoj fondaciji daju novac iz državne kase.

Fondacija ‘Srpska kuća’ osnovana je u januaru 2023. godine u Laktašima. Gorica Dodik je predsjednica Upravnog odbora, a Jelena Trninić Milićević član Upravnog odbora koja je i savjetnica ministra trgovine i turizma u Vladi Srpske Denisa Šulića.

Gorica Dodik rukovodi istoimenom emisijom ‘Srpska kuća’ na Alternativnoj televiziji koja je takođe pod sankcijama SAD od januara 2022. godine kada su uvedene sankcije i Miloradu Dodiku.

Upravo ATV ovih dana u svom programu i na društvenim mrežama reklamira emitovanje specijalne emisije i prve epizode ‘Srpske kuće’ koje su na programu ATV-a 6. i 7. januara 2024. godine.

S obzirom da se odluke Savjetaministara BiH ne mogu usvojiti ako za njih ne glasa najmanje jedan predstavnik tri konstitutivna naroda, i za ovu odluku bio je odlučujući glas Sevlida Hurtića, ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Potvrđuje to i Zapisnik sa održane sjednice 7. decembra na kojoj je spisak prisutnih. Tog dana sjednici nisu prisustvovali Zukan Helez, Elmedin Konaković i Edin Forto. Jedini Bošnjak koji je imao pravo glasa na toj sjednici je Hurtić.

Odluka o dodjeli novca Fondaciji “Srpska kuća” objavljena je u posljednjem broju Službenog glasnika BiH.

Podsjećamo, Fondacija Srpska kuća osnovana je u januaru 2023. godine, a Gorica Dodik je je predsjednica Upravnog odbora Fondacije.

(Patria)

CATEGORIES
Share This