Otkrivena greška koja je dovela do sudara vozova

Otkrivena greška koja je dovela do sudara vozova

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je večeras da su prema otpravniku vozova koji je priznao odgovornost za željezničku nesreću kod Ratkova, pokrenute sankcije predviđene zakonom.

Vesić je za Tanjug rekao da je prema preliminarnim izvještajima Infrastruktura željeznice Srbije za nesreću u kojoj je u petak uveče povrijeđena 51 osoba, kriv ljudski faktor.

– Otpravnik stanice u Ratkovu je priznao usmeno da je pogriješio, odnosno da nije provjerio da li je voz ušao u sledeću stanicu prije nego što je pustio drugi. Naravno, sada se sprovodi istraga u skladu sa zakonom.

Ja sam već danas zatražio od željezničkih preduzeća da pripreme i plan mjera koje možemo kratkoročno da sprovedemo kako bismo bolje kontrolisali ljudski faktor. Bez obzira na sistem, vi nikad ne možete da predvidite svaku grešku koju može da napravi čovjek ili ljudi u djelu sistema – naveo je Vesić.

Naglasio je da zahtjeva od preduzeća da kontaktiraju sve koji su povrijeđeni i da im se isplati odšteta u skladu sa zakonom. Dodao je da ovakve nesreće nisu rijetkost, i da se dešavaju svuda u svijetu.

– Ovih dana je bilo sličnih nesreća sa 40 povrijeđenih u Minhenu. Takođe, prije dva ili tri dana kod Velike Plane, čovjek je pokušao da zaobiđe rampu na pruzi i nastradao – rekao je Vesić.

On je istakao da država ne može da učini ništa kako bi podigla nivo bezbijednosti na pruzi, kada neko odluči da zaobiđe rampu i prelazi van dozvoljenog mjesta.

– To je isto pitanje kao kada neko vozi suprotnom stranom auto-puta. Postavite sve znake i dalje nekome padne na pamet da vozi suprotnom stranom. Jednostavno za to je potrebna malo veća saobraćajna kultura i da budemo zaista svjesni da to nije moguće.

Mi ćemo novim zakonom o bezbijednosti željezničkog saobraćaja koji treba da bude usvojen poslije izbora sledeće vlade, predvidjeti zaštitne ograde na svim prugama gdje će se voziti brzinom preko 120 kilometara na sat, što će inače spriječiti one prelaske preko pruge koji su postojali ranije – naveo je Vesić.

(Tanjug) Foto:Blic

CATEGORIES
Share This