Evropol: Uhapšeno 13 kradljivaca luksuznih automobila

Evropol: Uhapšeno 13 kradljivaca luksuznih automobila

– U velikoj operaciji policija Francuske, Nemačke, Letonije, Poljske, Španije i Ukrajine, uhapšeno je 13 osoba odgovornih za veliku krađu luksuznih automobila širom Evrope, saopštio je danas Evropol.

Operacijom „Matador“, koja je urađena u koordianciji sa Evropolom, otkriveno je da kriminalnu grupu čini više od 50 osoba iz raznih zemalja, kao i da je ta grupa odgovorna za krađu najmanje 36 skupih vozila.
Akcija je sprovedena 21. maja, a policajci i istražioci su na preko 70 lokacija izvršili racije, što je dovelo do zaplene šest vozila, otkrivanja lažne dokumentacije i tablica, kao i zaplene 132.165 evra u kešu.
Samo u Ukrajini, policajci su uradili više od 50 pretraga.
Kriminalna organizacija, koja je uglavnom bila bazirana u Ukrajini, angažovala je ukrajinske državljane da putuju u EU, gde su iznajmljivali luksuzna vozila sa pravim identifikacionim dokumentima.
Vlasti su pratile kriminalnu grupu više od godinu i po dana.
Kriminalci su bukirali letove, hotelske sobe i ostalu logistiku kako bi svako mogao da iznajmi po jedno ili dva vozila, uglavnom u Španiji i Francuskoj.
Nakon rentiranja, automobili bi bilo predati osobama za vezu, koje su dalje slale vozila u razne zemlje, uključujući Litvaniju, Nemačku i Poljsku, gde su prepravljana za izvoz.
(Tanjug) Foto: Ilustracija
CATEGORIES
Share This