EVROPA OSTAJE BEZ HEROINA Na tržištu se pojavila mnogo gora droga koja masovno ubija ljude

EVROPA OSTAJE BEZ HEROINA Na tržištu se pojavila mnogo gora droga koja masovno ubija ljude

Evropski centar za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) upozorio je na pojavu novog sintetičkog opioida koji se proizvodi u Kini, a masovno dolazi preko Baltika u zapadnu Evropu, prodirući na tržište heroina i masovno ubijajući ljude, piše Politiko.

Droga zvana “niatzen” je odgovorna za nagli porast smrtnih slučajeva u Estoniji i Latviji prošle godine, a isto se sada događa u Francuskoj i Irskoj.

U EU izvještaju o drogama za 2024. Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA) navodi se da je 100 puta jača od heroina, a jača je i čak od fentanila.

Prodaje se kao ulični heroin, a na gradske ulice je došao iznenada i sve je rezultovalo mnogobrojnim trovanjima u kratkom razdoblju.

Tzv. “niatzen” već nekoliko godina se nalazi na radaru agencija za provođenje zakona, a kriza u razmjerima u kojima se viđa u SAD, na sreću je daleko od Evrope, ali su brojni zvaničnici zabrinuti, piše Politiko.

U SAD lijekovi protiv bolova su ustupili svoje mjesto heroinu, a heroin sintetičkim opioidima. To se počelo primjećivati i u Evropi. Posebno je zabrinjavajuće s obzirom na prijeteću mogućnost heroinske suše.

U aprilu 2022. godine su talibani zabranili sav uzgoj opijuma i preradu heroina u Afganistanu, uništivši u procesu 95 posto proizvodnje. S obzirom da ta zemlja čini devet desetina svjetske ponude, evropski korisnici heroina troše svoj put kroz ograničene zalihe.

– Bilo bi mudro pripremiti se za moguću nestašicu heroina krajem 2024. godine ili 2025 – predviđa EMCDDA.

Agencija je rekla da je prerano utvrditi hoće li smanjenje dostupnosti heroina dovesti do većeg tržišta sintetičkih opioida, zemlje EU bi svejedno trebale proširiti pristup liječenju, podstaknuti programe zamjene igala i napraviti zalihe lijeka protiv opioida naloksona kako bi se suzbile predoziranja, stoji u izvještaju.

Te bi mjere takođe pomogle u rješavanju druge narkotičke tempirane bombe: transformacije kokaina u robu za široku potrošnju, zaključuje Politiko.

CATEGORIES
Share This