Državljanin BiH osuđen na 10 godina zbog uloge u švercu 77 tona cigareta

Državljanin BiH osuđen na 10 godina zbog uloge u švercu 77 tona cigareta

– Sud u Bordou danas je donio je presudu u jednom od najvećih suđenja u Francuskoj ove vrste, izrekavši kazne za 19 optuženih koji su se teretiili za krijumčarenje 77 tona cigareta vrijednih oko nekoliko miliona evra.

Trojica optuženih, koji se smatraju „dobavljačima“, a među kojima je i državljanin Bosne i Hercegovine, osuđeni su na 10 godina zatvora.

Na suđenju se pojavio samo državljanin BiH, dok je za preostalom dvojicom raspisana potjernica još od aprila, 2021, kada je i razbijena ova mreža organizovanog kriminala.

U Francuskoj je tada uhapšeno sedam osoba i zaplijenjeno pet tona cigareta, a nakon toga je izvedena i velika operacije u Sloveniji u januaru 2022, tokom koje je policija zaplijenila 26 tona duvana.

O razmjerama krijumčarenja dovoljno govori izjava sudije da su oni na ovaj način stvorili “paralelnu ekonomiju” u Francuskoj.

Kako stoji u optužnici, oni su nekoliko francuskih gradova snabdjevali cigeretama proizvedenim u Sloveniji, a koje nesumnjivo podsjećaju na brend Marlboro, poznatog proizvođača Philip Morris.

Pored državljanina BiH, optuženi potiču iz Jermenije, Ukrajine, Gruzije, a oni su pred sudom odgovarali kao organizovana kriminalna grupa, što zbog šverca cigareta, što zbog pranja novca.

Osuđeni su pored zatvorske kazne, kažnjeni i novčano, pa tako državi Francuskoj moraju isplatiti 22 miliona evra, a proizvođaču Philip Morris obeštećenje od dva miliona evra.

Inače, svim osuđenima, koji nisu francuski državljani, nakon odsluženja kazne, biće zabranjen ulazak u ovu zemlju. Branioci osuđenih na kraju su rekli da su izrečene kazne primjerenije švercu droge nego cigareta.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This