Zloupotreba ZJN: Više od 120 izmjena godišnjeg plana za pogodovanje ponuđačima

Zloupotreba ZJN: Više od 120 izmjena godišnjeg plana za pogodovanje ponuđačima

Bahato iskorištavanje zakonske mogućnosti izmjene plana javnih nabavki na primjeru RiTE Ugljevik dostiglo je vrhunac. Zabilježeno je čak 121 izmjena ove godine, a ishod su potpisi na unaprijed dogovorenim ugovorima. Rezultati monitoringa portala „PratimoTendere“ pokazali su da od 510 kontrolisanih institucija, javnih preduzeća i ustanova u BiH čak 95 je, zaključno sa krajem septembra, planove ove godine mijenjalo deset ili više puta. Opravdanje im je jedinstveno – Zakon ih ničim nije ograničio.

Najnoviji prečišćeni plan javnih nabavki Rudnik i termoelektrana Ugljevik, javno preduzeće iz sistema Elektroprivrede Republike Srpske, objavilo je 24. oktobra. Bila je to 121. izmjena tenderskog plana za deset mjeseci 2023. godine.

Zloupotreba zakonske mogućnosti izmjena na primjeru RiTE dostigla je vrhunac, a rezlultat je pogodovanje ponuđačima kojima je ugovor namijenjen i prije provođenja procedure. Odabrani su nesumnjivo uvijek bliski vladajućem SNSD-u i koaliciji.

U praksi sumnjiivi tenderi RiTE Ugljevik izgledaju ovako:

„Agencija ‘Port marketing’ za tek nešto više od godinu dana postojanja dobila je poslove u vrijednosti 950.000 KM bez PDV-a od dva zavisna preduzeća Mješovitog holdinga Elektroprivrede Republike Srpske. U pitanju su Rudnik i termoelektrana Ugljevik i Hidroelektrane na Trebišnjici, a zanimljivo je da je ‘Port marketing’ oba posla dobio za manje od manje od mjesec i po. Tačnije, 19. maja ove godine u iznosu od 500.000 KM bez PDV-a od RiTe Ugljevik, dok su ugovor sa HET-om u iznosu od 450.000 KM bez PDV-a potpisali 27. juna. ‘Port marketing’ osnovan je 8. marta 2022. godine a prvi vlasnik i direktor agencije je bio Dejan Stupar, sadašnji direktor marketinga i komunikacija Alternativne televizije iz Banjaluke. Trenutni direktor i vlasnik je, prema portalu Akta, a izvjesni Đorđe Bojić. Bojić je, prema informacijama do kojih smo došli, takođe radio (ili još radi) za Alternativnu televiziju“, pisao je nedavno portal Gerila. Info.

Uprava RiTE Ugljevik, na čijem je čelu Diko Cvijetinović, kadar Narodne partije Srpske predsjedniku RS Miloradu Dodiku bliskog Darka Banjca, ćuti i bahato troši novac poreskih obveznika. Portalu „PratimoTendere“ nije odgovorila na upit o tenderskim zloupotrebama i prečestim izmjenama plana javnih nabavki.

Cvijetinović i direktori sektora Ugljevika nisu usamljen primjer. Rezultati monitoringa portala pokazali su da od 510 kontrolisanih institucija, javnih preduzeća i ustanova čak 95 je, zaključno sa krajem septembra, planove ove godine mijenjalo deset ili više puta.

Opština Ilidža dosad se tako predomišljala 67 puta, Vode Srpske 65, Grad Sarajevo 55, Opština Novi Grad Sarajevo 46, Opština Rogatica 43, Opština Jajce 42, Pošte Srpske 37, Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA 41, Unsko-sanske šume 32 puta…

Za Miroslava Milovanovića, direktora Voda Srpske iz redova SNSD-a, izmjene plana javnih nabavki sve dok ne dovedu do željene situacije u kojoj je ostalo još samo da se potpiše dogovoreni ugovor ne predstavljaju nikakav problem. Usta su mu puna Zakona o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine.

„U skladu sa odredbom člana 17. stav 7), a u vezi sa stavom 1) istog člana Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama BiH objavljene su sve dopune Privremenog plana javnih nabavki i Plana javnih nabavki za 2023. godinu, a koje dopune se odnose na neophodne aktivnosti u periodu poplava u provoj polovini 2023. godine, kao i realizacije ostalih zadataka ‘Voda Srpske’. Sve aktivnosti objavljene su na Portalu javnih nabavki čime je obezbijeđena puna transparentnost postupanja ‘Voda Srpske’“, stoji u odgovoru kojeg je pripremao više od 20 dana.

Praktično, pisao je Žurnal.info početkom godine:

„Hitno trošenje javnog novca po hitnim pregovaračkim postupcima nisu problem za direktora Voda Srpske Miroslava Milovanovića i šefa službe za nabavke Zorana Lazića. Favoriti su im poznati – Institut za vode, Zavod za vodoprivredu, ‘Eko-Euro Tim’, ‘Prointer’… Samo 19 ovakvih ugovora progutalo je 25 miliona KM.“

Sjedište, na primjer, Zavoda za vodoprivredu je na istoj adresi na kojoj su smještene i „Vode Srpske“, a izvor redakcije potvrdio je da je Milovanović svoj vlasnički udio „sakrio“ iza imena direktora Nedeljka Sudara. Direktor „Voda“ tada nije odgovorio na ovo, ali ni ostala pitanja Žurnala.

Ostale pobrojane firme takođe su povezane sa funkcionerima SNSD-a.

Iako na Portalu javnih nabavki jasno stoji da je Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA tenderski plan mijenjala 41 put zaključno sa početkom oktobra, portparolka Jelena Miovčić rekla je da je to učinjeno 16 puta, što je takođe ogroman broj izmjena.

„Nisu se odnosile na suštinsku verziju plana, već na dopunu prvobitnog plana, a koje zbog nepredviđenih okolnosti i prirode posla nisu mogle biti poznate u momentu objave provobitnog plana“, piše u odgovoru.

Opravdanje je imalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona:

Potom i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo:

Monitori portala PratimoTendere ističu da je u pitanju klasična zloupotreba zakonske mogućnosti.

„Istina, nigdje Zakon nije ograničio koliko puta se može mijenjati plan. Ugovorni organi ga zato tek formalno objavljuju, a potom u hodu mijenjaju i pogoduju ponuđačima. Zapravo tako se smanjuje transparentnost. Na primjer, uhovorni organ kupuje više vozila, a onda se izde na izbor ekonomski najpovoljnije ponude, a ne ponuđača sa najnižom cijenom. To zapravo znači da je određeni ponuđač imao insajderske, povlaštene informacije i prijavio da, na primjer, može da isporuči 20 vozila u roku od 30 dana. Kako je moguće da neko ima toliko istih vozila na lageru? Riječ je, zapravo, o organizovanom kriminalu čiji su akteri predstavnici ugovornih organa i privatnih firmi. Sve funkcioniše po principu – malo je tržište, lako ćemo se dogvoriti. Pravosuđe se ovakvim kriminalom teškim desetine i stotine miliona maraka – ne bavi“, zaključili su.

Iz Agencije za javne nabavke Bosne i Hercegovine odgovor na adresu portala PratimoTendere nije stigao.

(pratimotendere) Foto: Ilustracija/law-aka

CATEGORIES
Share This