Željeznice Srpske u debelom minusu, preko 13 mil. KM

Željeznice Srpske u debelom minusu, preko 13 mil. KM

Željeznice Republike Srpske uduplale su gubitak na kraju trećeg kvartala ove godine u odnosu na isti period 2022. godine. Tako je minus u ovom kvartalu premašio 13 miliona maraka.

Željeznice Republike Srpske nastavljaju da bilježe negativne rezultate, pa je u trećem kvartalu umjesto dobiti, ostvaren minus od čak 13,1 milion maraka, U ovom periodu prošle godine gubitak je iznosio 6,2 miliona maraka odnosno za gotovo 7 miliona manje. I predstavnici stranaka parlamentarne većine priznaju da je potrebno više zalaganja nadležnih kako bi se ovaj negativan trend promijenio.

„Očigledno je da se na bazi ovih pokazatelja da se mora Vlada i insitucije malo ozbiljnije i direktnije uključiti u ovaj proces reorganizcije Željeznica kako bismo kroz neki predviđeni period stabilizovali to javno preduzeće i imali i imali jedan efikasan sistem koji je vitalno i strateški značajan za čitavu Republiku“, kaže Srđan Todorović poslanik Socijalističke partije u NSRS.

Ovo preduzeće trogodišnjim planom je očekivalo dobit i povećanje broja radnika, međutim ni jedno ni drugo nije ostvareno.

„Tu su bili razni programi da se otpuštaju radnici, uzeli su ogromne kredite pitanje je kako će se oni uopšte vraćati. Svi građani plaćaju posebne doprinose za Željeznice koje imaju u budžetu međutim zbog kriminala, partijskog zapošljavanja.. oni su dugo bili pod kontrolom DNS-a.. Sadašnje stanje je posljedica rada ne samo DNS-a nego i SNSD-a i njihovih koalicionih partnera“, smatra Nebojša Vukanović poslanik Liste za pravdu u red u NSRS.

U procesu restrukturiranja koji se finansira kreditom Svjetske banke od 100 miliona maraka, broj radnika je smanjen na 1885, ali sada nedostaje kadra na terenu. Takođe bilježi se i pad prihoda, dok se rashodi povećavaju.

„Željeznice idu u restrukturiranje kako nam je Vlada rekla prije par godina, samo je Vlada trebalo da bude iskrena i da kaže da Željeznice treba da idu u stečaj jer ovo sve što se dešava sasvim je jasno da željeznice idu u stečaj dovešće u stečaj nekoga da kupe očistiće zdravi dio od bolesnog, radnici će da idu na ulicu, doći će njihovi kompanjoni, dovešće ih sa strane i oni će da privatizuju samo onaj dio koji može da bude profitabilan znači jedan totalni haos i kolaps zahvaljujući neodgovornom rukovođenju i politici Vlade Republike Srpske“, rekao je Vukota Govedarica, šef poslaničkog kluba SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Negativno poslovanje godinama utiče i na ukupno finansijsko stanje ovog javnog preduzeća, pa je akumulirani gubitak veći od 142 miliona maraka.

(BN) Foto: Fejsbuk

CATEGORIES
Share This