Zbog jednog sastojka rastu cijene slatkiša i kod nas

Zbog jednog sastojka rastu cijene slatkiša i kod nas

– Suše na plantažama u zapadnoj Africi podigle su cijene kakaoa na svjetskom nivou, pa će tako i cijene slatkiša koji se mogu naći na policama marketa u Bosni i Hercegovini, ali i regionu, zasigurno rasti.

Prema nedavno objavljenim podacima, tona kakaoa doseže čak do 5.874 dolara, a poskupljenje se bilježi zbog loše žetve izazvane veoma rijetkim padavinama, prije svega u Gani i Obali Slonovače, najvećim svjetskim proizvođačima kakaoa.

Prema pisanju BBC-ja, poskupljenje zrna kakaoa povećava troškove velikih proizvođača čokolade, a što će se odraziti na cijenu za potrošače.

Povećanje cijena kakaoa neminovno utiče i na proizvođače slatkiša u regionu, pa tako i na prehrambenu industriju „Kraš“ iz Hrvatske, u čijem sastavu je i „Mira“ iz Prijedora, za koju je kakao ključna sirovina.

„Riječ je o ključnoj sirovini za proizvodnju čokolada i pralina, koje ujedno predstavljaju veliki udio u volumenima ‘Krašove’ proizvodnje, ali je kakaovac važan i za naše proizvode iz kategorije keksa i vafla, u kojima isto koristimo kakao dijelove. Sa samom isporukom količina za sada nemamo problema. Dodatni izazov predstavlja situacija u saobraćaju u Sueckom kanalu jer će se povećanje troškova prevoznih kompanija posljedično preliti na sve industrije“, istakli su oni.

Dodali su da, iako povećanje cijena osjećaju već neko vrijeme, u proteklom periodu su činili sve kako bi to povećanje interno amortizovali.

„No, s obzirom na trenutne pokazatelje, i mi smo primorani da korigujemo cijene proizvoda prema svojim kupcima i potrošačima, i to minimalno, kako bismo omogućili stabilnost poslovanja“, rekli su oni za „Nezavisne novine“.

Da su proizvodi od kakaoa, kao i sam kakao, dragi bh. građanima, potvrđuju i podaci o uvozu kakaoa  Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Naime, prema njihovim podacima, tokom protekle godine u BiH je uvezeno nešto više od 22,3 miliona kilograma kakaoa i proizvoda od kakaoa, čija vrijednost doseže čak do 235.182.116 KM.

Najviše se uvozilo iz Hrvatske, i to oko pet miliona kilograma, vrijednih skoro 50 miliona maraka, a zatim slijedi uvoz iz Njemačke, Srbije, Poljske i Austrije.

Kada je riječ o izvozu, najviše kakaoa i proizvoda od kakaoa iz Bosne i Hercegovine tokom 2023. godine izvezeno je u Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku i Austriju, a ukupan izvoz iznosio je 3.098.366,50 kilograma, čija je vrijednost 22.524.000,86 KM“, istakli su u UIO BiH za „Nezavisne novine“.

U poređenju sa proteklim godinama, lani je zabilježen najmanji izvoz kakaoa i proizvoda od kakaoa u posljednje četiri godine, ali je vrijednost izvezenog proizvoda lani bila najveća u posljednje četiri godine.

S druge strane, najveća količina kakaoa i proizvoda od kakaoa uvezena je 2021. godine, kada je uvezeno nešto više od 23 miliona kilograma, vrijednih oko 195 miliona maraka, dok je prošle godine zabilježena najveća vrijednost uvezenog.

Nezavisne

 

CATEGORIES
Share This