Za stan u BiH potrebno je raditi preko 15 godina

Za stan u BiH potrebno je raditi preko 15 godina

Bosna i Hercegovina, odnosno Sarajevo, zauzima neslavno prvo mjesto po dužini potrebnog vremena da prikupite novac.

Kao kriterijum je uzeta prosječna plata u svakoj zemlji i jedinstvena cijena stana, koju je moguće pronaći u glavnim gradovima svih zemalja koje su uzete u razmatranje, a to je Srbija, BiH, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija.

Kako bi napravili prosjek, uzeli su cifru od 120.000 evra, što je u Beogradu dovoljno za stan od 50 kvadrata na Karaburmi, 90 u Zemunu i svega 25 kvadrata na Starom Gradu u Beogradu. S obzirom na to da je trenutna prosječna plata u Srbiji 730 evra, Srbinu je potrebno više od 13 godina i devet mjeseci da bi kupio stan u Beogradu.

U ostalim zemljama regiona je situacija bolja nego u Srbiji, osim u Bosni i Hercegovini gdje je za stan u Sarajevu od 120.000 evra potrebno da radite više od 15 godina i sav taj novac od plate da ostavljate “sa strane”. Ovo važi u slučaju da imate prosječnu platu, koja u BiH iznosi 655 evra.

U Crnoj Gori je prosječna plata 800 evra i potrebno je 12,5 godina da se prikupi novac za stan od 120.000 eura. U Hrvatskoj je prosječna plata 1.200 evra, što znači da bi prosječan Hrvat stan mogao kupiti ta osam godina i četiri mjeseca, ali treba uzeti u obzir da je u Zagrebu danas teško pronaći stan po datoj cijeni. Slovenija ima prosječnu platu od 1.435 evra pa bi im za stan od 120.000 evra bilo potrebno tačno sedam godina.

(Klix)

CATEGORIES
Share This