Za male privrednike pomjeriti osnovicu PDV-a na 100.000 maraka

Za male privrednike pomjeriti osnovicu PDV-a na 100.000 maraka

Narodna skupština Republike Srpske podržaće inicijative usmjerene ka vlastima na nivou BiH da se osnovica PDV-a za preduzetničke i zanatske radnje u Srpskoj sa trenutnih 50.000 KM podigne na 100.000 ili više radi njihovog opstanka, rekao je predsjednik ovog tijela Nenad Stevandić.

On je rekao da je ta osnovica u Srbiji 75.000 evra i da bi njeno podizanje u BiH sigurno pomoglo i spasilo od gašenja male preduzetničke i zanatske radnje koje su dio velike porodice u privredi Srpske.

“Ne smijemo ih zanemariti i oni ne smiju biti ostavljeni jer stvaraju veliku dobit za Srpsku”, rekao je Stevandić novinarima na prvoj Međunarodnoj konferenciji zanatstva i preduzetništva Srpske koja se održava u Laktašima s ciljem promovisanja važnosti ove djelatnosti za republičku privredu.

On je podsjetio da su mali biznisi velika podrška s obzirom na to da od 25 do 30.000 takvih radnji egzistira i posluje u Srpskoj, prehranjujući svoje porodice.

U Laktašima se danas održava prva Međunarodna konferencija zanatstva i preduzetništva Srpske koju organizuje Zanatsko-preduzetnička komora regije Banjaluka.

Uz zvaničnike iz Srpske, konferenciji prisustvuju i predstavnici kompanija, preduzetnici iz zemalja regiona, ali i najrazvijenijih zemalja EU, poput Njemačke, ljudi iz Obrtničke komore Hrvatske, Privredne komore Srbije, Zanatske komore Crne Gore, privredne komore iz kantona i Federacije BiH, Spoljnotrgovinske komore BiH.

U Srpskoj posluje oko 25.000 zanatsko-preduzetničkih firmi koje, prema nekim podacima, okupljaju 50.000 radnika.

NN

CATEGORIES
Share This