Vrela klima, ali i cijena

Vrela klima, ali i cijena

Građani Srpske, kada već biraju neku dalju destinaciju umjesto Jadrana, uglavnom se odluče za Tursku, Tunis, Egipat, Grčku, a u igri je i još nekoliko egzotičnih mjesta. Izbor destinacija je veliki, kapaciteti su unaprijed popunjeni, a cijena odmora košta bar 1.300 KM po osobi.

Ljeto nam se približavama, a sa njim mnogi počinju da maštaju ili traže gdje bi na odmor. Po svemu sudeći, obalu Hrvatske i Crne Gore ove godine će zamijeniti obala Turske.

Kako nam je rečeno iz jedne turističke agencije iz Banjaluke, Turska, Tunis, Grčka, Egipat su veoma popularne, jer se putuje direktnim letom iz najvećeg grada Srpske.

A cijene zavise od mjeseca kada se putuje, da li birate hotel za 3,4 ili 5 zvjezdica, da li soba gleda na more ili ne.

U ovoj agenciji ističu da se ljetovati u maju može već od 1.200 KM po osobi. Ovaj mjesec za odmor biraju oni koji bi da izbjegnu pune plaže i veliku vrućinu. Zato su cijene za jul i avgust nešto skuplje i koštaju od 1.300 do 1.400 KM po osobi.

U odnosu na prošlu godinu došlo je do malog poskupljenja, ali ništa drastično – riječi su naših sagovornika iz ove turističke agencije.

Zemlja smještena na sjevernoj obali Afrike, bogata kulturnim, istorijskim I prirodnim atrakcijama privlači turiste iz cijelog svijeta, pa tako i građane Srpske. Tunis predstavlja najpovoljniju opciju, kao i prošle godine, a letovi koji idu direktno iz Banjaluke traju otprilike oko 2 sata.

-Tunis je destinacija koja može da zadovolji sve vrste klijenata, od parova i porodica sa djecom – riječi su turističkih vodiča.

Turska je, za sada, najskuplja.Antička arhitektura, poznate  legend i priče, ugodna klima, uzbudljiv noćni život, a potom i mirisna tržnice i ukusna hrana, opija građane Srpske, pa se i druge agencije mogu pohvaliti da im je Turska najtraženija  destinacija.

-Odlazak u Tursku košta do nekih 2.500 KM za dvije osobe, avionom iz Banjaluke – naglasili su iz druge turističke agencije.

Prošle godine zainteresovanost je bila slabija, a glavni razlog su razorni zemljotresi koji su pogodili ovu egzotičnu zemlju.

I u drugim agencijama koje smo kontaktirali, pohvalili su se da je zainteresovanost za Tursku veća u odnosu na prošlu godinu. Osim Turske, atraktivna destinacija građanima jeste Egipat.

-Pijesak, izleti, pustinja, takođe zanima klijente, koji žele da putuju malo dalje – opisuju u agenciji razloge zašto odabrati ljetovanje na ovoj destinaciji.

Naglasili su da u ponudi imaju i “daleke destinacije” kao što su Maldivi, Zanzibar, ali ističu da su takva mjesta više tražena na zimu ili proljeće.

Udarni mjeseci su jun i jul, jer je to vrijeme kolektivnih godišnjih odmora i malo manje avgust – objasnili su.

Bez obzira na cijene, upiti za ljetovanje na ovim destancijama su mnogobrojni. Potražnja je velika, jer svi žele odmor iz snova. Makar to značilo i podizanje kredita.

I sudeći po cijenama na hrvatskoj ili crnogorskoj obali, ljetovanje na egozotičnijim destinacijama nije toliko skuplje. Oni koji su već bili u Turskoj ili Egiptu, uvijek će pričati o izboru hrane koja se nudi u hotelima, preljubaznom osoblju i dodatnim sadržajima koji se ne mogu ni obići za 7 ili 10 dana odmora.

Ponuda hotela najčešće podrazumijava neograničenu hranu i piće, ležaljke pored mora, velike bazene i plažnu opremu. Ovakava usluga bi, sudeći po trenutnim cijenama u Hrvatskoj i Crnoj Gori koštala daleko više.

Jer, naprimjer, u ekskluzivnijem dijelu Crne Gore obična kafa i koka kola koštaju više od 7 evra, porcija paste je 15 evra, a kolač i voda su 9 evra. 

Skromiji apartaman u manjem mjestu u Crnoj Gori  je 50 evra. Dodajte tome potrošeno gorivo, novac za izlazak ili izlete. Pošten iznos za odmor koji ne može da se poredi sa turskim hotelima sa 4 ili 5 zvjezdica.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This