Uvoz dostigao kritičnu tačku koncentracije: Njemačka najviše SIROVINA ZA INDUSTRIJU nabavlja iz ove zemlje

Uvoz dostigao kritičnu tačku koncentracije: Njemačka najviše SIROVINA ZA INDUSTRIJU nabavlja iz ove zemlje

Oslanjanje njemačke industrije na strane dobavljače blago je pojačano od 2020. godine, uz ključnu ulogu Kine, pokazalo je istraživanje instituta Prognos koje je naručila Bavarsko poslovno udruženje.

Kina je za sve sektore njemačke industrije najvažniji izvor primarnih proizvoda i komponenti, a slijede SAD i Francuska.

Automobilska industrija zauzima prvo mjesto po vrijednosti uvoza primarnih proizvoda iz cijelog svijeta, od 62 milijarde eura. Zatim su hemijska i industrija strojeva s vrijednošću uvoza od po 37 milijardi evra.

Uvoz je dostigao kritičnu tačku koncentracije, uz tek nekoliko zemalja dobavljača, u sektorima koji tradicionalno uvoze osnovne primarne proizvode, uključujući poljoprivredu, rudarstvo i tekstilnu industriju, prenose Financije hr.

Proizvođači automobila i strojeva razvili su pak robusnije opskrbne lance i dijelove nabavljaju iz više zemalja, uz manji rizik od poremećaja, istaknuli su stručnjaci.

Visoki stepen koncentracije uvoza institut je utvrdio u sektorima kemikalija, farmaceutskih proizvoda, obrade podataka, elektronike i optike, uz vrlo ograničene domaće alternative.

Snažno oslanjanje na uvoz iz malobrojne skupine zemalja može u slučaju prekida u opskrbi izazvati značajne poremećaje u proizvodnji, podsjećaju u Prognosu, prenosi Biznis.ba.

CATEGORIES
Share This