Umjesto pomoći, vlast privrednike baca na koljena

Umjesto pomoći, vlast privrednike baca na koljena

Privrednici u Srpskoj na udaru još većih  nameta. Članarina koju su do sad plaćali paušalno, sad je zakonom propisana na osnovu ostvarenog prihoda. Radi se o ogromnim izdacima, dok ova nevladina institucija, kako su potvrdili privrednici u emisiji „Izazovi“ BN TV,  ne radi ništa u njihovu korist. Privrednicima su počele i da stižu tužbe, a oni koji zakon mogu da promijene za sada nijemi.

Neophodne dažbine ili harač. Vlast umjesto da pomogne privrednicima, baca ih na koljena.

„Vlada Republike Srpske i Skupština donijele su zakon da smo obavezni članovi Privredne komore, a Privrednoj komori su dozvolili da oni donose visinu članarine. Oni su alavi, pa me čudi da već nisu povećali ovu članarinu“, kaže  Mićo Marković, privrednik iz Ugljevika.

„Članarina u ovoj nevladinoj organizaciji do sad je bila na dobrovoljnoj osnovi, ali unazad tri godine ona se obračunava na osnovu prihoda“, tvrde ogorčeni privrednici.

„Nije bitno da li si zaradio i imaš li profit, ti si njima dužan da platiš“, rekao je  rekao je  Marković.

„U mom poslovanju sam imao 30 odsto učešća gdje sam u minusu i sad mi Privredna komora uzima i od tog minusa i pravi još veći minus“, Miko Jovanović, privrednik iz Bijeljine.

„Ima jedan privrednik koji je imao da plati i platio je 72 hiljade maraka“, otkriva Marković.

„Ni po zakonu niko vas ne može da natjera da budete član nečega ako vi to nećete. Oni ne treba da se zovu ‘Privredna komora’ nego ‘turistička’, jer novac koji dobijaju koriste da putuju na sajmove, da se slikaju, kaže Jovo Cvijić, predsjednik Udruženja prevoznika BiH

Zakon je jasan – Ili plati ili ideš na sud.

„Nas niko ne pita šta ćemo i imamo li, nego izbace papir i kažu: „Ti si obavezan to da uradiš, ako ne platiš ideš na sud“. Ja sam platio tu članarinu, moj brat je nije platio, otišao na sud i na sudu je dobio još više troškova“, kaže Milorad Stevanović, privrednik iz Zvornika.

„Ja sam jedan od tih kji nije htio da plati, otišao sam na sud i napravio sam sebi povećanje dodatnih troškova, na 6 hiljada imam još 3 hiljade troškova“, kaže Miko Jovanović, privrednik iz Bijeljine.

Više od milion maraka slilo se u budžet Privredne komore samo u prošloj godini i samo sa prostora Područne privredne komore Bijeljina, kažu privrednici, a šta su zauzvrat dobili od te Privredne komore?

„Od ove Privredne komore nemamo ništa. Recimo, ova olovka košta 9.500 KM, toliko bih ja trebalo da platim Privrednoj komori za ovu godinu, stavim je u džep i nešto ponesem. Privrednoj komori kad platim 9.500 KM ja nemam ništa, ne dobija niko od privrednika ništa i to je ogroman parafiskalni namet“, rekao je Mićo Marković, privrednik iz Ugljevika.

O ovom problemu obavješteni su svi, od predsjednika, svih ministara i poslanika. Za sada – ni odgovora ni dogovora. Zakon i dalje na snazi, a oni koji mogu da utiče na njegovu izmjenu – ćute.

„Pitanje je da li postoji volja da se to uradi, ali ni jedan poslanik se nije zauzeo da se promijeni zakon“, kaže advokat Zoran Perić.

„Za to vrijeme, stanje u privredi katastrofalno“, tvrde ekonomisti.

„Od sive ekonomije, stepena korupcije, da bi bilo ko investirao u ovakvu ekonomiju, ali evo kad sama Privredna komora nameće ovakve namete kako ona sad da bude predvodnik u borbi za smanjenje parafiskalnih nameta“, kaže Milenko Stanić, ekonomista.

Više od 200 privrednika sa područja koje pokriva Privredna komora Bijeljina zatražilo je da se zakon promijeni i da  članarina bude dobrovoljna. U suprotnom, tvrde, privrednici će biti primorani da stavljaju ključ na svoje poslovanje.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This