Učešće duga u BDP u Srpskoj duplo veće nego u FBiH

Učešće duga u BDP u Srpskoj duplo veće nego u FBiH

Jelena Trivić je istakla da je investiciona klima u Srpskoj zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u Srpskoj na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

Na današnjoj pres konferenciji koju su održali Jelena Trivić i Radislav Dončić, predsjednica Narodnog fronta iznijela je jasne podatke o zaduženosti Republike Srpske i Federacije BiH, gdje je jasno da je relativna zaduženost Srpske, nažalost, dvostruko veća od one u Federaciji.

Trivićeva je navela da, prema podacima Ministarstva finansija i trezora BiH, ukupan javni dug Republike Srpske iznosi 6 milijardi i 250 miliona dok ukupan javni Dug FBiH iznosi 6 milijardi i 395 miliona, a da BDP u Srpskoj iznosi 14,5 milijardi a u FBiH 29,3 milijarde КM, pa kada se to stavi u odnos, učešće duga u BDP u Republici Srpskoj iznosi 43%, dok u FBiH ono iznosi 21,8%.

„Povodom izjave da će prije bankrotirati Njemačka nego Republika Srpska, svaki komentar je suvišan. Ono što bi svako ko se iole razumije u međunarodne ekonomske odnose morao da zna, jeste da recesija koja se nazire u Njemačkoj ne bi trebala nikoga da raduje u Republici Srpskoj, jer je Njemačka naš najznačajniji spoljnotrgovinski partner, sa kojom čak imamo pozitivan spoljnotrgovinski bilans.

Bilo koja vrsta pada ekonomske aktivnosti u Njemačkoj odraziće se na naša izvozna preduzeća koja su ujedno najzdraviji dio naše privrede. Svaki pad tražnje u Njemačkoj znači pad tražnje i za našim izvozom, a Njemačka vuče za sobom i druge evropske zemlje na koje smo takođe naslonjeni kroz spoljnotrgovinsku razmjenu i na evropska tržišta plasiramo preko 70% našeg izvoza“, osvrnula se Trivićeva na izjavu Milorada Dodika.

Ona je istakla da je investiciona klima u Srpskoj zarobljena ukupnim nepovoljnim političkim ambijentom i da je nivo stranih investicija u Srpskoj na nivou statističke greške, te da, nažalost, i ono investicija što dođe u BiH, završi uglavnom u drugom entitetu.

„Smatramo katastrofalnim izjavu lažnog predsjednika da je Dejton mrtav, jer je to rad usmjeren ne samo protiv BiH, nego i protiv Republike Srpske. Pozivamo CIК predsjednika da ako je muško, nek ode na sud i pojavi se na procesu koji je sam izrežirao i da se prestane kriti iza naroda. Ostajemo pri stavu da je taj proces na Sudu BiH njegova lična stvar, u koju se sam upetljao i da bilo kakav epilog tog procesa ne treba vezivati sa sudbinom Republike Srpske“, dodala je Trivićeva.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This