U Vladi najavili novu uredbu o marži na gorivo

U Vladi najavili novu uredbu o marži na gorivo

U Republici Srpkoj u proteklim danima zabilježeno je novo poskupljenje goriva za 2 do 3 feninga po litru, pa tako cijena za dizel ide i do 2,75 maraka po litru. U međuvremenu se povela polemika između resornog ministarstva i predstavnika distributera da li maržu na gorivo treba dodatno ograničiti?

Maloprodajna marža, odnosno razlika između nabavne i prodajne cijene koju prihoduju benzinske pumpe, trenutno je ograničena na 25 feninga po litru goriva. Predstavnici distributera naftnih derivata sada traže da se marža poveća na 30 do 35 feninga.

“Neko je prije nekoliko godina izračunao da je nama dovoljno 25 feninga za funkcionisanje. Jasno je da je sada nama taj iznos znatno manji nego kada je uredba donesena, jer su svi troškovi porasli”, rekao je za Nezavisne novine Đorđe Savić, predsjednik Grupacije za promet naftnih derivata pri Privrednoj komori Republike Srpske.

U međuvremenu se među distribuderima i prodavcima goriva pojavila ideja da ograničenje marže treba potpuno ukinuti. Međutim iz Ministarstva trgovine i turizma je najavljeno da pripremaju novu uredbu kojima marža hoće biti ograničena, međutim za sada bez detalja u kom pravcu planiraju da idu sa ograničavanjem prihoda koji ostvaruju benzinske pumpe.

„Uredba ima za cilj da zaštiti one ljude koji rade u skladu sa zakonom i da olakša rad inspektorima i da onemogući dodatno ekstraprofit za pojedince koji žele na ekstraprofitu da zarađuju. Što se tiče same uredbe možemo očekivati u narednih nekoliko sedmica pred sjednicu da će biti gotova“, rekao je ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

Dok traju polemike između naftaša i resornog ministarstva, predstavnici opozicije međutim ne očekuju da će najavljena uredba da dovede do jeftinijeg goriva za građane. Kažu da će se desiti isto kao i sa drugim proizvodima gdje su ograničavane marže, ali značajnije efekte i niže cijene građani nisu dočekali.

„Mislim da naši građani i svi mi generalno ne bi mogli da podnesemo još jedno poskupljenje, mi smo prije mogli da poredimo svakih pet godina kako se mijenjaju cijene, ali ovo što sad ide iz mjeseca u mjesec da je sve skuplje i skuplje. I opet vidimo da Vlada nema neka konkretna rješenja kojima bi ograničila marže i stala na stranu potrošača“, smatra poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Tanja Vukomanović.

Uredba o ograničenoj marži na naftne derivate u Republici Srpskoj je uvedena 2021. godine u vrijeme pandemije virusa korona, kada su cijene benzina i dizela bile veoma niske. Uredba je ostala na snazi, međutim nakon početka rusko-ukrajinskog sukoba došlo je do drastičnog skoka i rekordno visokih cijena goriva.

(BN) Foto: Arhiva/Ilustracija
CATEGORIES
Share This