U istočnoj Hercegovini zbog afričke kuge eutanazirane 83 svinje

U istočnoj Hercegovini zbog afričke kuge eutanazirane 83 svinje

Virus afričke kuge svinja u istočnoj Hercegovini zabilježen je u opštinama Nevesinje, Gacko, Bileća i Ljubinje. Najviše zaraženih svinja bilo je u Nevesinju.

„Na 11 imanja u Nevesinju potvrđeno je prisustvo genoma virusa afričke kuge svinja, neškodljivo je uklonjeno 55 svinja. U opštini Gacko na šest imanja potvrđeno je prisustvo genoma virusa afričke kuge svinja, neškodljivo je uklonjeno 13 svinja. U opštini Bileća na pet imanja potvrđeno je prisustvo pomenutog virusa, a uklonjeno je 11 svinja. U opštini Ljubinje na jednom imanju potvrđeno je prisustvo virusa afričke kuge svinja, neškodljivo su uklonjene 4 svinje. Sva pomenuta žarišta su sanirana“, rekao je za „Direkt“ veterinar Negoslav Lukić, koordinator resora za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Isplaćena šteta za korisnike iz Bileće i Gacka

Do sredine novembra odštetu su dobila četiri domaćinstva iz Bileće i šest sa području opštine Gacko.

„Svim vlasnicima sa područja Hercegovine kojima su svinje uginule od posljedice afričke kuge isplaćena su sredstva za nadoknadu štete“, rekli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Napominju da se ministarstvo na početku izbijanja afričke kuge svinja, u cilju suzbijanja ove bolesti, odlučilo za mjeru podrške za sanaciju štete.

„Prihavtili smo sve zahtjeve za nadoknadu štete, međutim na snagu je stupila mjera obilježavanja svinja koja će se sprovoditi o trošku ministarstva do 15. decembra, nakon čega svako ko ne bude obilježio svinje i ne bude posjedovao potrebnu dokumentaciju, u slučaju izbijanja afričke kuge neće imati pravo na nadoknadu štete“, kažu iz ministarstva i apeluju na sve farmere da izvrše obilježavanje svojih svinja u propisanom roku.

Lukić napominje da u skladu sa Pravilnikom o podsticajima, sve nadležne veterinarske organizacije sada obilaze imanja i obilježavaju svinje o trošku ministarstva.

„Prilikom obilaska imanja veterinarske organizacije će popunjavati biosigurnosne upitnike na imanjima gdje se drže svinje, te na osnovu dobijenih informacija o stepenu biosigurnosnih mjera koje se sprovode, ministarstvo će uraditi kategorizaciju imanja i imanja a po nivou rizika za afričku kugu svinja“, kaže Lukić.

Inače, pravo na podršku za sanaciju štete prouzrokovane afričkom kugom svinja imaju poljoprivredni proizvođači, vlasnici životinja, za svinje koje su uginule neposredno prije prijave i tokom trajanja afričke kuge svinja, kao i za svinje koje su ubijene s ciljem suzbijanja afričke kuge svinja.

„Zahtjev na propisanoj dokumentaciji se podnosi Agenciji za agrarna plaćanja Republike Srpske. Uslovi pod kojim se vrši isplata štete propisani su Pravilnikom o uslovima i načinu ostvarivanja podrške za sanaciju štete i sprovođenje mjera suzbijanja i iskorjenjivanja Afričke kuge svinja. Iznos za nadoknadu štete je utvrđen na osnovu tržišne vrijednosti svinja koju Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske objavljuje i ažurira na svojoj internet stranici“, navodi Lukić.

Ukupna šteta preko 24 miliona КM

Procjenjuje se da je do sada ukupna šteta u Republici Srpskoj  24,3 miliona maraka.

„Ova sredstva su namjenjena veterinarskim organizacijama za troškove nadoknade štete za uginule, sanacija žarišta nakon neškodljivog uklanjanja eutanaziranih svinja, sredstva namjenjena JU Veterinarski institut „Dr Vaso Butozan“, za obavljene mjere laboratorijske dijagnostike, sredstva podrške za sprovođenje mjera sanacije terena (kopanje jama, prevoz uginulih i eutanaziranih svinja, nadoknada za eutanaziju i otkup zdravih svinja sa zaraženog područja)“, pojašnjava koordinator resora za veterinarstvo Negoslav Lukić.

Podnesene i krivične prijave zbog nelegalnog prometa svinja

Kako je ranije najavio Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, podneseno je pet krivičnih prijava protiv kupaca koji su nabavili svinje iz ugroženog i zaraženog područja, a nisu željeli otkriti identitet prodavca, kao i protiv jednog prodavca čiji je identitet utvrdila veterinarska inspekcija.

„Neodgovorni pojedinci su nelegalnim prometom bez potrebne veterinarske dokumentacije koja je garant da su životinje zdrave proširili virus afričke kuge svinja iz Brčko Distrikta na područje Hercegovine, tačnije u opštinu Nevesinje, a zatim u Ljubinje, Gacko i Bileću“, naveli su za „Direkt“ iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske .

Podsjećanja radi, prvi slučaj potvrde virusa afričke kuge svinja u Hercegovini je prijavljen 27. septembra ove godine na dva imanja – u Nevesinju i Ljubinju.

Direkt portal

 

CATEGORIES
Share This