Tužan kraj čuvene „Bilećanke“

Tužan kraj čuvene „Bilećanke“

Okružni privredni sud u Trebinju zaključio je stečajni postupak nad nekadašnjim tekstilnim gigantom „Bilećanka“.

Prema rješenju, knjigovodstvena dokumentacija, evidencije i ostala dokumentacija stečajnog dužnika po pravosnažnosti, ostaju na čuvanju kod stečajnog upravnika Laze Đurđevića iz Šamca.

Po pravosnažnosti ovog rješenja, ono će se dostaviti Registru poslovnih subjekata ovog suda, kome se nalaže brisanje stečajnog dužnika iz sudskog registra.

Na ovaj način završena je istorija jedne od najvećih tekstilnih fabrika u BiH, koja je počela davne 1962. godine.

Već dugo godina ovaj tekstilni kombinat iz Bileće, nadaleko poznat još u bivšoj Jugoslaviji, nema djelatnost jer je uništen, te je funkcionisao samo kroz stečajni postupak, u okviru kog je prodata njegova imovina.

Podsjetimo, brisanje iz sudskog registra dugo nije bilo moguće, jer prodata imovina preduzeća nije bila uknjižena, a radilo se, između ostalog, o imovini izvan BiH (jedno skladište u Srbiji, stan u Zagrebu, te nekretnine u Makedoniji).

„Bilećanka“ je u najboljim danima zapošljavala i 2.000 radnika, ali 21. vijek ovom preduzeću, do konačnog gašenja, nije donio ništa dobro.

Već nakon rata dugovi su počeli da se gomilaju, pa je počela prodaja imovine, od mašina do parkinga.

Godine 2005. „Bilećanka“ je privatizovana, a već 2010. akumulirani gubitak preduzeća porastao je na 27,5 miliona KM.

Radnici su 21. maja 2010. godine podnijeli zahtjev za stečaj, koji je okončan deset godina kasnije, tačnije 8. septembra 2020.

U godinama između početka i kraja stečaja preduzeće je, nažalost, razvlačeno sa više strana, obećavane se ogromne investicije i oporavak, a najviše ona kompanije „Nikola Tesla“ iz Banjaluke, koja je krajem 2012. godine kupila dio bivšeg proizvodnog pogona „Bilećanke“, a u kojem je trebalo da bude centar za obuku za rad u tekstilnoj industriji u Hercegovini.

Direktor „Nikole Tesle“ Dragan Vučetić rekao je tada da je oživljavanje „Bilećanke“ od strateškog značaja za Republiku Srpsku, te obećao da će kroz tekstilnu industriju u Hercegovini zaposliti 2.000 radnika.

Međutim, tada su krenuli dodatni problemi, jer „Nikola Tesla“ nije uplatio sredstva za kupljeni pogon „Bilećanke“.

Nakon toga, zbog teških uslova rada i kašnjenja plata radnici su i obustavili rad, ali je štrajk ugušen nakon što je isplaćen minimalac, a organizator protesta ostao bez posla.

Ipak, to je samo kratko ugasilo plamen, jer su se problemi samo gomilali, a od obećanih pogodnosti i poslova nije bilo ništa.

Zbog „Bilećanke“ u centru pažnje je bio i bivši načelnik Bileće Miljan Aleksić, protiv kojeg je Policijska uprava Trebinje 2013. godine podnijela izvještaj za krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, kojim je opštini Bileća nanesena materijalna šteta od 150.000 maraka.

Aleksić je tada rekao da nije mogao gledati da radnici budu bez plate, te da im je iz budžeta opštine dao sporni novac.

„U pitanju je bila pozajmica koja je dogovorena sa Vladom Republike Srpske i predsjednikom, a u pitanju su bile brojne neisplaćene plate i sve druge radne prinadležnosti i dažbine“, kazao je tada Aleksić.

Treba napomenuti i da je Dragan Vučetić u novembru prošle godine uhapšen u Bugarskoj, a sve po nalogu MUP-a RS, koji je u junu 2015. godine podnio izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla“ zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću prouzrokovao milionsku štetu.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This