Tanka ponuda svinjetine, stiže veliki skok cijena

Tanka ponuda svinjetine, stiže veliki skok cijena

Zbog sve siromašnijeg stočnog fonda u Srpskoj farmeri će biti primorani da se okrenu uvozu svinja, čija je cijena u Evropi već skočila i do 40 odsto, što će dovesti i do poskupljenja mesnih prerađevina.

U proteklom periodu u Srpskoj je eutanazirano više od 45.000 svinja zbog afričke kuge. Farmeri i prerađivači kažu da je poskupljenje sve izvjesnije, jer je na tržištu Srpske sve tanja ponuda živih svinja, mesa i prerađevina od domaćih životinja.

Taj rast će, tvrde oni, pogurati nagore i cijene drugih vrsta mesa, jer će se koristiti kao zamjena za svinjetinu.

Predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS Mišo Maljčić istakao je za Glas Srpske da je proizvodnja gotovo stala, jer je znatno smanjen broj krmača, zbog čega će ponuda biti jako tanka.

„Sve to će se odraziti na cijenu i to u narednih mjesec dana. Cijene će ići nagore, ali u razumnom nivou, imajući u vidu kontinuirani pad kupovne moći građana“, rekao je Maljčić i dodao da će se na jesen u Srpskoj osjetiti drastične promjene u svinjogojstvu.

Nešto što se dešava u regionu i Evropskoj uniji sigurno neće, kaže, zaobići Srpsku.

„Naši klaoničari će prije kupiti uvozno skuplje nego nešto domaće što bi sad poskupjelo primjera radi 20 odsto“, tvrdi Maljčić.

Vlasnik Mesne industrije „ZP komerc“ Đorđe Rosić kazao je da do poskupljenja svinja, kao i mesa i prerađevina, mora doći jer je stočni fond u Srpskoj prepolovljen.

„Za sada ide provjereno i prerađeno meso sa domaćih farmi, a koliko će ga još biti niko ne može garantovati. Što se tiče cijena, izvjesno je da će u narednim danima doći do korekcije, jer to diktira situacija u regionu“, kazao je Rosić.

Zamjenik direktora Mesne industrije „Tulumović“ Jovana Tulumović kazala je da je meso berzanska roba, čija se ponuda i potražnja mijenjaju na sedmičnom nivou.

„Cijena mesa zavisi od mnogo faktora, od energenata do stočne hrane. Na to ne možemo uticati i cijene prilagođavamo stanju na berzi“, kazala je Tulumovićeva i dodala da meso za dalju preradu uvoze iz Evrope.

Vlasnik lanca banjalučkih mesnica „Kod Laze“ Lazo Šešić tvrdi da ne bi trebalo doći do drastičnog poskupljenja mesa u radnjama, zbog slabe kupovne moći stanovnika.

„U mesnici se za deset dana ne može prodati jedno prase“, kazao je Šešić i dodao da su trenutne cijene svinja 4,20 KM po kilogramu žive vage bez PDV-a, prasića do 25 kilograma sedam maraka, a težih šest maraka.

Predsjednica Udruženja za zaštitu potrošača „Toper“ iz Doboja Snežana Šešlija istakla je za Glas da ne opravdava nikakva poskupljenja živih svinja, mesa i prerađevina te poziva nadležne da se uključe i kroz dodatne podsticaje za farmere to spriječe.

„Znam da je stočni fond prepolovljen zbog afričke kuge svinja i da je proizvodnja pod upitnikom, ali zato bi nadležni trebalo da prilikom uvoza svinja na neki način stimulišu farmere da cijene u Srpskoj ostanu na novu od prije nekoliko mjeseci. Dođe li do poskupljenja, a sve su prilike, građani će se odricati tradicionalne hrane i svinjokolja, koji se približava. Više neće praviti zalihe slanine i suvog mesa za zimu, nego će živjeti od danas do sutra“, kazala je Šešlija.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da su farmerima u petak isplaćene 1.666.833 KM za sanaciju štete uzrokovane afričkom kugom kroz otkup zdravih svinja na zaraženom i ugroženom području.

„Sredstva su isplaćena po osnovu zaključka Kompenzacionog fonda i nastavak su isplate sredstava u ukupnom iznosu od četiri miliona KM, koja su, sa ovom uplatom, ukupno isplaćena proizvođačima za otkup zdravih svinja“, naveli su iz ministarstva i dodali da je na ovaj način otkupljeno oko 7.500 zdravih svinja, čime je u znatnoj mjeri spašen stočni fond.

Vlada Srpske je ranije odobrila i isplatila tri miliona KM proizvođačima svinja za štetu nastalu eutanazijom svinja.

(Glas Srpske)

CATEGORIES
Share This