Svjetska proizvodnja vina pala na najniži nivo od 1961. godine

Svjetska proizvodnja vina pala na najniži nivo od 1961. godine

Proizvodnja vina pala je u gotovo svim zemljama Europske unije, koja proizvodi preko 60 odsto ukupne svjetske proizvodnje.

Svjetska proizvodnja vina spustiće se ove godine na najniži nivo od 1961. godine zbog slabe berbe na južnoj hemisferi i u grupi velikih evropskih proizvođača, izvijestila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).

Kada se izuzmu sokovi i mošt, proizvodnja bi trebala dosegnuti između 241,7 miliona i 246,6 miliona hektolitara, uz srednju procjenu od 244,1 mhl, procjenjuju u OIV-U.

To bi bilo manje za sedam posto nego lani i najmanje od 1961. kada je proizvedeno 214 milijuna hektolitara, istakla je organizacija u saopštenju objavljenom u utorak. Hektolitar je ekvivalentan 133 standardne boce vina.

“Negativan scenario može se pripisati značajnom padu u velikim zemljama proizvođačima vina na obje polutke”, objašnjavaju u OIV-u.

“Na sjevernoj su polutci Australija, Argentina, Čile, Južna Afrika i Brazil bilježili pad proizvodnje vina između 10 i 30 odsto, a na sjevernoj su polutci loši klimatski uslovi tokom vegetacijske sezone prouzrokovali najveću štetu u Italiji, Španiji i Grčkoj”, navode.

Italijanska proizvodnja vina trebala bi po njihovim procjenama pasti 12 posto, na 44 miliona hektolitara, najniži nivo od loše berbe u 2017. godini.

Italija bi prema toj procjeni trebala izgubiti poziciju najvećeg svjetskog proizvođača vina, koja će nakon devet godina ponovo pripasti Francuskoj, izračunali su u OIV-u.

Španija će zadržati poziciju trećeg najvećeg proizvođača vina uprkos suši koja će spustiti proizvodnju na najniži nivo u 20 godina. U odnosu na 2022. smanjiće se za 14 odsto i biće niža za 19 posto od petogodišnjeg prosjeka, pokazuju njihove procjene.

Zbog oštrog pada u Italiji i Španiji proizvodnja će na nivou EU-a u ovoj godini biti manja za sedam posto i kliznuti na 150 miliona hektolitara.

Proizvodnja u SAD-u, četvrtoj vinarskoj sili u svijetu, trebala bi pak porasti za 12 odsto, na 25,2 miliona hektolitara, zahvaljujući povoljnim temperaturama i obilnim padalvinama tokom zime u Napi i Sonomi koje su nakon višegodišnje suše donijele prijeko potrebnu vlagu.

(Poslovni.hr)

CATEGORIES
Share This