„Sve pojede sistem, a većina građana neće dobiti ništa“ Ekonomski analitičar Igor Gavran o prihodima u BiH koji ruše sve rekorde

„Sve pojede sistem, a većina građana neće dobiti ništa“ Ekonomski analitičar Igor Gavran o prihodima u BiH koji ruše sve rekorde

Bosna i Hercegovina decenijama unazad nije imala veći prihod prikupljen od PDV-a, doprinosa, poreza, akciza…

Rastu budžeti kantona, gradova, opština, a građani sve teže žive i jedva sastavljaju kraj s krajem. Cijene osnovnih životnih namirnica rastu, kao i inflacija, a vlast u državi ne čini ništa da od silnih milijardi nešto vrati i građanima.

Bez obzira što prihodi ruše rekorde vlasti se i ne osvrću na građane koji su namakli te novce, a evo šta o tome kaže za Faktor Igor Gavran, ekonomski analitičar.

– Dio prikupljenog novca pojela je inflacija, ali i kada se to zanemari činjenica je da su prihodi u BiH ogromni i ništa se ne čini da se to iskoristi. Mogla se bar početi provoditi reforma fiskalnih zakona jer realno sada imamo velike prihode u Federaciji BiH. Ne možemo se nadati ni da će neko za reforme čuvati novac koji pristiže. S druge strane nema ni nekog rasta u kapitalna ulaganja, a niti nekog ubrzanog rada na autoputevima u BiH. Uz to zaduženja u Republici Srpskoj nastavljaju sa rastom. Svjesni smo i vidljivo je porast korupcije i nelegalnog bogaćenja, ali i kada se i ovo uzme u obzir opet je rast prihoda bio enorman da je neshvatljivo da te ogromne količine novca nestanu u sistemu i da ih proguta administracija i vjerovatno korupcija – smatra Gavran.

Po njegovom mišljenju i povećanja penzija su mizerna i bez efekta, a može se i naslutiti gdje se odlijeva novac poreznih obveznika.

– Dok radnici u realnom sektoru ne mogu dobiti ništa, oni koji su u administraciji po prijedlogu Vlade FBiH mogu dobiti 2.520 maraka ili nešto manje pomoći. Radnicima u realnom sektoru nameću se nova opterećenja i redaju se obećanja vlasti da će im ta opterećenja jednog dan biti smanjena. Dakle, sve pojede sistem, a većina građana uglavnom neće dobiti ništa – kaže Gavran.

Dok se sve više novca slijeva u budžete na svim nivoima u BiH, izvoz nam opada, a niko iz vlasti neće da mrdne prstom da pomogne izvoznicima.

– Jedino što čujemo povodom smanjena izvoza su beskorisni komentari da je BiH u izvozu zavisna od Njemačke i Evropske unije i dok se oni ne oporave kod nas će padati izvoz i proizvodnja. To je nenormalna reakcija jer Njemačka i Evropska unija nisu jedino moguće tržište za izvoz. Ako imamo kvalitet da recimo izvozimo u Njemačku za potrebe njihove auto industrije, onda sigurno imamo kvalitet i za izvoz u bilo koju zemlju koji su potrebni dijelovi za auto industriju. Samo je potrebno uložiti malo više napora da se dođe do novog tržišta za izvoz. Tolike rashode imamo za plaćanje naše diplomatije u svijetu. Toliko beskorisnih putovanja po svijetu, a nikoga ne pitaju šta treba da izvozimo u njihove zemlje – ističe Gavran.

Ima li šanse da se bilo ko u vlasti države BiH sjeti da će jednog dana doći do smanjenja prihoda, a šta će u međuvremenu biti sa radnicima i proizvodnjom.

– Do reakcije vlasti će doći kada drastično počnu padati prihodi i kada se počnu otpuštati radnici jer nema posla. Onda će se vlast sjetiti da imaju problem, ali to je već kasno. Problem je i što dolaze izbori ove godine i ostaje ozbiljna sumnja da su se neki novci svjesno zadržali da bi se potrošili uvjetno rečeno na kupovinu glasova – prognozira ekonomski analitičar Igor Gavran.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This