Sud prodaje imovinu „Natura – Vite“ zbog milionskog duga IRB

Sud prodaje imovinu „Natura – Vite“ zbog milionskog duga IRB

Okružni privredni sud u Doboju zakazao je za naredni utorak prodaju mašina preduzeća „Natura – Vita“ iz Blatnice kod Teslića kako bi se namirila Investiciono – razvojna banka (IRB) Republike Srpske.

IRB je ovom preduzeću od 2011. do 2014. godine dala tri kredita vrijedna nepunih sedam miliona maraka i to bez finansijskog posrednika.

Kako se dugovi ne vraćaju, banka preko suda pokušava da naplati dug od 2,56 miliona maraka i to prodajom pokretnih stvari.

„S obzirom na to da korisnik zajma nije izmirivalo ugovorom preuzete obaveze prema Fondu za razvoj i zapošljavanje Republike Srpske davalac zajma raskinuo je ugovor i pokrenuo izvršni postupak pred nadležnim sudom s ciljem naplate dospjelih potraživanja“, kazali su u IRB-u.

Na prodaju je ponuđena pakerica za pakovanje gotovih proizvoda, drobilica za smrznuto meso, vakumirke, centrala za hlađenje proizvoda, sistem za prečišćavanje vode i drugo.

Procijenjena vrijednost opreme je 4,6 miliona maraka, a ne može se prodati ispod  50 odsto njene vrijednosti.

„Kupac sa najpovoljnijom ponudom bilo koje pokretne stvari dužan je položiti novac odmah nakon objavljivanja rezultata. Ukoliko ne plati, drugi ponuđač će biti proglašen kupcem. Ako ni jedan od ponuđača ne uplati cijenu, sud će oglasiti da prvo ročište za prodaju nije uspjelo“, stoji u odluci suda.

„Natura – Vita“ je prvobitno bila mljekara, ali su se njeni vlasnici 2011. godine preorijentisali i počeli da se bave proizvodnjom, prodajom i distribucijom mesnih prerađevina.

Njihovi računi su blokirani još od 16. avgusta 2021. godine. Bez obzira na to preduzeće je prijavilo dobit u prošloj godini od oko 50.000 maraka.

Ovo nije jedino preduzeće sa kojem IRB ima problem u naplati zbog kredita datih bez finansijskih posrednika.

IRB ne može da naplati ni 10 miliona KM od firmi banjalučkog biznismena Đoke Davidovića, pa su u toku izvršni postupci.

Kredite bez finansijskog posrednika IRB je odobravao do 2016. godine, kada su zbog zahtjeva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) ukinuti.

Naime, kredite je odobravao veliki kreditni odbor IRB RS, u kojem su bili premijer Republike Srpske, dva ministra i dva savjetnika, što je po ocjeni MMF-a bilo uplitanje politike u rad ove finansijske institucije.

Zbog ovakvih kredita, bivšem predsjedniku Vlade Srpske, Aleksandru Džombiću se sudi zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja i ovlašćenja.

(Capital)

CATEGORIES
Share This