Stigle loše vesti iz Davosa

Stigle loše vesti iz Davosa

Evropska centralna banka (ECB) mogla bi da prkosi tržišnim očekivanjima i odloži početno smanjenje kamatnih stopa tokom cele 2024. godine, izjavio je član Upravnog veća te institucije Robert Holcman.

Kamate RASTU: Po kojim stopama se zadužujemo

Upitan o onima koji pozivaju na prvo smanjenje kamatne stope već u aprilu, guverner centralne banke Austrije je rekao da će „ti ljudi, napuštajući Davos, biti duboko razočarani“.

U razgovoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, on je rekao da neće biti nikakvo smanjenje kamatnih stopa.

– Ne mogu da zamislim da ćemo još razgovarati o rezovima, jer ne bi trebalo da pričamo o tome. Sve što smo videli poslednjih nedelja ukazuje na suprotan smer, tako da možda čak i ne predviđam nikakvo smanjenje ove godine – navodi on

Glavna inflacija u zoni evra porasla je na 2,9% u decembru, u odnosu na 2,4% prethodnog meseca, uglavnom zahvaljujući cenama energije. ECB cilja inflaciju na 2%.

– Osim ako ne vidimo jasan pad prema 2%, nećemo moći uopšte da objavimo kada ćemo da smanjimo kamate – rekao je Holcman.

Holcman je rangiran inače kao jedan od strogih članova Upravnog veća. Takođe je označio „glavni problem“ geopolitičkih promena na Bliskom istoku, dok se rat Izrael-Hamas nastavlja, a tenzije se šire.

– Cene na dnevnoj bazi mogu da rastu, ali i rizik da promenimo način poslovanja, strukturne promene, koje traju duže, ali koje takođe imaju opasnost od promene cena u budućnosti. Ako se oboje spoje, naša trenutna perspektiva će se se pogoršati i biće potrebno mnogo vremena da se cene spuste – rekao je Holcman.

Danas

CATEGORIES
Share This