Srbija predsjedava CEFTA, riješiti blokadu srpske robe na KiM

Srbija predsjedava CEFTA, riješiti blokadu srpske robe na KiM

– Srbija je danas preuzela jednogodišnje predsjedavanje Centralnoevropskim sporazumom o slobodnoj trgovini (CEFTA), a ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović je izrazio očekivanje da će ove godine biti obustavljena blokada srpske robe na KiM koju sprovodi Priština.

Momirović je rekao Tanjugu da je predsjedavanje organizacijom CEFTA za našu zemlju jako važna stvar i očekuje da „ćemo zahvaljujući tome uspjeti da prevaziđemo izazove i okrenemo se budućnosti“.

Da političke teme ostavimo za politički sto, a privredne i ekonomske teme koje se tiču svakog građanina rešavamo pragmatično u interesu cijele evropske zajednice, naveo je Momirović.

„Jako sam ponosan zbog predsedavanja. CEFTA je, nažalost, već nekoliko godina u izvesnoj blokadi, zbog privremenih institucija u Prištini koje jednostavno blokiraju njen rad. Vi znate da mi dalje trpimo blokadu trgovine srpskim proizvodima na teritoriji Kosova i Metohije, ali očekujem da ćemo to rešiti i pokazati dodatnu odgovornost“, kazao je on.

On je dodao i da su među glavnim, strateškim i najvažnijim trgovinskim i ekonomskim partnerima Srbije zemlje u regionu, odnosno zemlje CEFTA sa kojima Srbija ima veliki suficit u trgovinskoj razmjeni, koji je nešto veći od 2,3 milijarde evra.

„To je jak podstrek za našu ekonomiju. Tu mislim pre svega na mala i srednja preduzeća, koja jako puno izvoze u BiH, Crnu Goru i Makedoniju, jer smo mi i kroz inicijativu Otvoreni Balkan uspeli da relaksiramo i umanjimo veliki broj trgovinskih i administrativnih barijera i da značajno povećamo trgovinsku razmenu“, rekao je Momirović. Naglasio je da je, ipak, EU glavni ekonomski trgovinski partner Srbije, prije svega Njemačka, sa kojom ima razmjenu od približno osam milijardi evra, preciznije ona se u prethodnim godinama kretala između 7,6 i 7,7 milijardi evra.

„Sledi Kina sa kojom imamo spoljnotrgovinsku razmenu u vrednosti od 4,7 milijardi evra, sa snažnim rastom izvoza poslednjih godina, dok nam je pre 10 godina izvoz u Kinu bio šest miliona evra“, rekao je Momirović.

Prema njegovim riječima, ukoliko evropske ekonomije, prije svega one najveće kao što su Njemačka i Francuska budu stagnirale, to će oboriti potencijale Srbije.

„Mi smo u prethodnoj godini bez obzira na stagnaciju nemačke privrede uspeli da obezbedimo rast između 2,4 i 2,5 odsto koji nije tako mali“, rekao je Momirović.

On je dodao i da je Kina zemlja iz koje u Srbiju najverovatnije dolazi najviše investicija i da sa tom zemljom u narednom periodu očekuje snažan rast trgovinske razmjene.

Momirović očekuje i da će u narednom periodu ekonomski rast, kao i trend razvoja privrede Srbije biti nastavljen.

CATEGORIES
Share This