Spoljnotrgovinski deficit BiH više od sedam milijardi KM

Spoljnotrgovinski deficit BiH više od sedam milijardi KM

Izvoz iz Bosne i Hercegovine u osam mjeseci (januar-august) ove godine iznosio je 11 milijardi i 227 miliona KM, što je za 5,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz iznosio 18 milijardi i 283 miliona KM, što je manje za 1,3 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 61,4 odsto, dok je vanjskotrgovinski robni deficit BiH iznosio sedam milijardi i 56 miliona KM, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Izvoz iz BiH u zemlje CEFTA-e u osam mjeseci ove godine iznosio je dvije milijarde i 100 miliona KM, što je za 5,3 posto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio dvije milijarde i 151 maraka, što je manje za 4,9 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama CEFTA-e iznosila je 97,7 posto.

Izvoz u zemlje Evropske unije u periodu januar – august ove godine iznosio je osam milijardi i 259 miliona KM, što je za šest odsto manje nego u istom periodu lani, dok je uvoz iznosio 10 milijardi i 651 KM, što je više za 2,4 odsto. Pokrivenost uvoza izvozom sa zemljama EU iznosila je 77,5 odsto.

(Capital)

CATEGORIES
Share This