Spas za Drinić, Berkoviće, Istočni Drvar, Kalinovik: Stižu BANKE NA TOČKOVIMA, poznato kako će da izgledaju

Spas za Drinić, Berkoviće, Istočni Drvar, Kalinovik: Stižu BANKE NA TOČKOVIMA, poznato kako će da izgledaju

Banke u Republici Srpskoj uskoro će imati mogućnost da poslove obavljaju i iz vozila, što će obradovati stanovnike malih opština u kojima ne postoji šalter banke.

To je perdviđemo izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima, koga je u formi prijedloga na usvajnje uputio predsjednik NSRS Nenad Stevandić. Nacrt je usvojen u maju, a Prijedlog je na dnevnom redu parlamenta početko jula i u njemu nema izmjena.

Uplatno-isplatno mjesto u smislu ovog zakona je mjesto na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove sa novcem iz vozila (mobilna ekspozitura) – predviđeno je.

Oni koji budu poslovali posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere bezbjednosti koje podrazumijevaju sistem video-nadzora sa čuvanjem video-zapisa u skladu sa ovim zakonom, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo.

Zatim, kofer za prenos novca sa šifrom u kojem će se odlagati gotov novac i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka sa odloženim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja.

Dakle, kao u svakoj banci.

Razlog za podnošenje ovog prijedloga jeste omogućavanje svim građanima Republike Srpske korištenje bankarskih usluga, s obzirom da u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nijedna banka ne obavlja bankarsku djelatnost (npr. Drinić, Berkovići, Istočni Drvar, Kalinovik) ili na područjima gdje veći dio teritorije nije pokriven ovom uslugom (npr. Hercegovina).

-Time će se omogućiti građanima koji žive na ovim područjima da ostvaruju svoja prava kao što je npr. pravo na osnovni račun, radi primanja plate ili penzije. Agencija za bankarstvo Republike Srpske je podzakonskim aktima regulisala ovakav vid obavljanja bankarske djelatnosti sa istim ciljem, omogućavanja korištenja bankarskih usluga građanima koji žive u područjima u kojima ne posluje nijedna banka – navodi Stevandić u obrazloženju.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This