Snažan rast cijene nafte: Vrijednost “crnog zlata” blizu najvećem nivou u ovoj godini

Snažan rast cijene nafte: Vrijednost “crnog zlata” blizu najvećem nivou u ovoj godini

Na londonskom tržištu cijena nafte prošle nedjelje snažno je porasla, blizu najviših u ovoj godini, što je posljedica spekulacija da će najveći svjetski proizvođači zadržati smanjenu proizvodnju „crnog zlata“.

Na londonskom je tržištu cijena barela je prošle nedjelje skočila 4,7 odsto, na 88,49 dolara, najviši nivo od kraja januara. Na američkom je tržištu, barel poskupio 6,5 odsto, na 85,02 dolara, najviši nivo od novembra prošle godine.

Time su cijene nadoknadile sve gubitke od prethodna dvije nedelje, što je posljedica zabrinutosti trgovaca u vezi ponude.

Naime, spekuliše se da će vodeći svjetski izvoznik Saudijska Arabija i u oktobru smanjiti proizvodnju za milion barela dnevno, povrh već dogovorenog smanjenja proizvodnje Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika.

– Očekujemo da će produžiti odluku o smanjenju snabdijevanja i da će se OPEK nafta vratiti na tržište kada se cijene stabilizuju iznad 90 dolara po barelu, navode analitičari National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištu.

Rusija, druga najveća svjetska izvoznica nafte, već se dogovorila sa saveznicima iz OPEK+ da će sljedeći mjesec smanjiti izvoz nafte, izjavio je potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak.

Potražnja bi trebalo da ojača, sudeći po padu komercijalnih zaliha u SAD u pet od šest proteklih nedjelja.

Uz to, trgovci se nadaju oporavku kineske ekonomije. I OPEK i Međunarodna agencija za energiju (IEA) procjenjuju da će Kina, najveći svjetski uvoznik nafte, dati zamah potražnji do kraja godine.

Tako bi ponuda na svjetskim tržištima u ostatku godine mogla biti tijesna, dijelom zbog relativno zdrave globalne potražnje, a dijelom zbog Saudijske Arabije koja je odredila prilično visok cjenovni prag, kaže Tamas Varga iz PVM.

Nakon snažnog skoka prošle nedjelje cijene nafte su trenutno veće nego što su bile na početku godine. Na londonskom je tržištu, u odnosu na početak godine, cijena barela u plusu oko tri, a na američkom gotovo šest odsto, piše SeeBiz.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This