Rekordno niske cijene gasa u Evropi

Rekordno niske cijene gasa u Evropi

Trenutno neznatno povećanje potražnje za gasom komunalnih preduzeća i elektrana zbog hladnoće ne odražava se na dinamiku cijena, prenosi “Komersant”. Cijene prirodnog gasa u Evropi dostigle su minimalnu vrijednost od 6. septembra prošle godine.

Spot cijena gasa u nizozemskom TTF čvorištu pala je u utorak za tri odsto na 30.7 evra po megavatu (MWh), odnosno na oko 350 dolara za 1.000 kubnih metara, dok su februarski fjučersi pojeftinili za dva odsto na 30.9 evra za MWh.

Ukoliko Evropa uskoro ne postane hladnija, cijene gasa će ostati niske tokom 2024. godine, procjenjuju analitičari “BCS World of Investments”. Evropska skladišta popunjena su 83.5 odsto, što je za 12 procenata više nego što je uobičajno za ovo doba godine i blizu je rekordno niske cijene za 10. januar.

Trenutno je skoro potpuno isključen scenario visokih cijena gasa u Evropi u 2024. godini. Očekuje se da će temperature u Njemačkoj ove nedjelje biti niske, ali da bi se zalihe gasa istrošile do prosječnih nivoa za ovaj dio grejne sezone, niske temperature morale bi da potraju nedjeljama, što nije prognozirano.

U Kini, koja je imala najhladniji decembar u posljednjih više od 150 godina, sada su temperature više od uobičajnih što smanjuje potražnju za tečnim prirodnim gasom. Toplo vrijeme ograničilo je izglede za najveće ruske izvoznike gasa, Gazprom i NOVATEK, koji ne mogu više da računaju na optimističan scenario zarade u tekućoj godini. prenosi “b92”.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This