Putarina u kase slila više od 62 miliona KM

Putarina u kase slila više od 62 miliona KM

U kase „Autoputeva Republike Srpske“ i „Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine“ od naplate putarina tokom osam mjeseci ove godine slilo se više od 62 miliona KM, a oba preduzeća su na ime putarine zaradila više nego tokom istog perioda lani.

Na auto-putevima u BiH od januara do avgusta ove godine kretalo se nešto više od 15 miliona vozila.

„Na ime naplate putarine na dionicama auto-puteva u Srpskoj prikupljeno je 24.189.113 KM, a u istom periodu auto-putevima se kretalo ukupno 4.361.556 vozila“, naveli su u „Autoputeva RS“ za „Nezavisne novine“.

Kada je riječ o Federaciji BiH, tokom osam mjeseci ove godine, za razliku od istog perioda lani, zabilježeno je povećanje broja vozila, kao i prihoda.

„Na autocesti A1 zabilježena su 10.818.243 vozila. Ukupni ostvareni prihodi od naplate cestarine za isto razdoblje iznose 38.506.011 KM“, istakli su u „Autocestama FBiH“ za „Nezavisne novine“.

Od 19. juna ove godine korisnici usluga oba preduzeća mogu koristiti jedan tag uređaj za brže, jednostavnije i povoljnije prolaske kroz naplatne stanice, a svoje uređaje do sada je rekonfigurisalo više od 2.300 korisnika, od čega je najveći broj rekonfiguracija učinjen u Srpskoj.

Ekonomista Admir Čavalić za „Nezavisne novine“ ističe da ovo stanje pokazuje da auto-putevi nemaju nekakvu ekonomsku svrhu, odnosno ekonomsko uporište u smislu da je to podrška građanstvu i privrednicima.

„Prije svega se gradi kako bi se demonstrirala određena politička moć. Nažalost, i ta kilometraža ide sporo“, istakao je Čavalić za „Nezavisne novine„.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This