Poslovni prostori u centru Banjaluke zjape prazni

Poslovni prostori u centru Banjaluke zjape prazni

Veliki je izbor praznih poslovnih prostora u Banjaluci. Oni su i najlošiji segment tržišta nekretnina, kažu stručnjaci iz ove oblasti.

U Gospodskoj ulici, na jednoj od najatraktivnijih lokacija, jedan preko puta drugog dva su prazna poslovna prostora. Oni već duže vremena čekaju na izdavanje. Ovakvih poslovnih prostora u Banjaluci je sve više, gotovo na svakom koraku.

Veća je ponuda poslovnih prostora u odnosu na potražnju ističu stručnjaci za nekretnine. Promijenile su se i navike kupaca pa se fokus pomjerio u tržne centre.

„Došlo je do neke vrste hiperponude poslovnih prostora. Paralelno s tim provredna aktivnost nije toliko razvijena, nema dovoljno novih firmi, nema dovoljno pravnih lica i investitora koji otvaraju nove firme i došli smo u situaciju da je poslovnbi prostor sada jeftiniji nego stan što nekad nije bio slučaj“, rekao je  Dragan Milanović, agent Agencije za nekretnine.

Došlo je do pada potrošnje građana a sve manje je strarih ulaganja, ocjenjuju ekonomisti.

„Češći razlozi su i visoke cijene koje određuju vlasnici tih prostora što firme i djelatnosti ne mogu da podnesu“ , izjavio je  Saša Grabovac, predsjednik Udruženja ekonomista SWOT.

„Poslovna klima nije dobra, partneri odnosno stranci nas zaobilaze, imamo čitav niz aktivnosti koje se vežu za politiučku situaciju koje odvraćaju ljude i od potrošnje“, smatra ekonomista Zoran Pavlović.

Nema evidencije koliko je praznih poslovnih prostora u Banjaluci, Upravo oni koji se nalaze u centru Grada gdje svakodnevno prolaze turisti ne šalju pozitivnu sliku o ni Banjaluci ni o njenoj privredi.

(BN) Foto: BN

CATEGORIES
Share This