Poskupljenje pred praznike: Skuplja jaja i meso

Poskupljenje pred praznike: Skuplja jaja i meso

Građanima sa manjim primanjima ove godine će biti teže pripremiti pravoslavni praznik Vaskrs koji se bliži i polako kuca na vrata. Za jedno jaje se izdvaja i do 0,60KM, a lukovica za farbanje jaja skuplja nego prošle godine.

Blizina Vaskrsa tjera kupce na tezge gdje se prodaju jaja, a tamo ih dočekuje iznenađenje.

Jaja i lukovice za farbanje su skuplji nego prije godinu dana.

Ali kako naš narod kaže ma koliko god bile veće cijene ove godine, Vaskrs se mora proslaviti.

-Cijene su veće nego prošle godine. Jaja su poskupila, ali i cijene mesa su skočile. Biće skup roštilj i jaja ove godine. Sve što je bilo normalno prije sad nam postaje luksuz.

Teleća šnicla je 35 KM, mlada prasetina u mesnicama je 23 KM, kilo ćevapa prelazi odavno 20 KM. Kilogram jagnjetine ide na 30 KM u mesnicama, a primanja su mala – kaže Jadranka Budimir koju smo zatekli na Tržnici.

I pored većih cijena, trgovci zadovoljno trljaju ruke. Vjeruju u dobru zaradu bez obzira na veće cijene Naime, cijena jaja je skuplja u odnosu na prošlu godinu, tako da za jedno jaje morate izdvojiti 0,50KM,  a na nekim tezgama i 0,60.

– Kod mene je paket od 10 jaja 6 KM, a hoće li se povećati cijena zavisi od potražnje, jer jaja slabo idu sad, ali do Vaskrsa ima vremena i sigurno će još više porasti potražnja– izjavila je prodavačica za Srpskainfo.

Drugi štand na “Tržnici” nudi veću ponudu jaja, pa je za ona sitnija za 10 komada potrebno izdvojiti 3,50 KM.

– Nije sve u veličini, cijena zavisi i od kvalitete. Sitna jaja su od mladih koka i mora biti malo jeftinije – naglasila je prodavačica.

Pored jaja od 0,35KM, nalaze se i skuplja pa im cijena ide do 0,50KM.

– Bio je jedan Uskrs, a sada ide i Vaskrs, normalno da je bilo potražnje za jajima, a i biće je – priča zadovoljna prodavačica.

Kako je naglasila na njenoj tezgi neće doći do poskupljenja i cijene ostaju kakve su i sada.

U Srpskoj je inflacija uticala i na cijenu lukovice, pa joj je trenutna cijena 1,50 KM, dok je prošle godine kesa lukovice iznosila jednu marku.

(Srpskainfo) FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

CATEGORIES
Share This