Pauel: Inflacija je još uvijek previsoka

Pauel: Inflacija je još uvijek previsoka

– Predsjednik Federalnih rezervi Žerom Pauel priznao je nedavne znakove usporavanja inflacije, ali je u četvrtak rekao da će centralna banka biti „odlučna“ u svojoj predanosti ciljanom nivou od 2 odsto.

U prilično iščekivanom govoru održanom u Ekonomskom klubu Njujorka, Paul je izbjegao obavezivanje na određenu politiku, ali nije dao naznake da je sklon povećanju kamatnih stopa.

Kao što je Pauel govorio, trgovci na terminskom tržištu izbrisali su svaku mogućnost povećanja stope u novembru i smanjili šanse za pomak čak i u decembru. Priznao je napredak postignut u vraćanju inflacije na upravljiv nivo, ali je naglasio budnost u ostvarivanju ciljeva centralne banke.

„Inflacija je još uvijek previsoka, a nekoliko mjeseci dobrih podataka samo je početak onoga šta će biti potrebno za izgradnju povjerenja da se inflacija održivo spušta prema našem cilju“, rekao je Pauel u pripremljenim primjedbama. „Još ne možemo znati koliko dugo će ova niža očitavanja trajati ili gdje će se inflacija smiriti u narednim kvartalima.“

Dodao je:

„Iako će put vjerovatno biti neravan i trebaće neko vrijeme, moji kolege i ja smo ujedinjeni u našoj predanosti održivom smanjenju inflacije na 2 odsto“, dodao je Pauel.

Govor dolazi s pitanjima o tome gdje će Fed nakon niza povećanja kamatnih stopa s ciljem hlađenja inflacije. Dionice su porasle nakon što je Pauel govorio, a prinos 10-godišnjih državnih obveznica spustio se s najviših nivoa za sjednicu.

Pauel je rekao da ne misli da su kamatne stope sada previsoke.

„Čini li se da je politika sada prestroga? Morao bih reći ne”. Ipak, primijetio je da su „više kamate svima teške“.

Pauel je primijetio napredak ostvaren prema Fedovim dvostrukim ciljevima.

Posljednjih dana podaci su pokazali da, iako je inflacija i dalje znatno iznad ciljane stope, tempo mjesečnih povećanja je usporen, a godišnja stopa usporila je na 3.7 odsto s više od 9 procenata u junu 2022. godine.

„Dolazni podaci tokom posljednjih mjeseci pokazuju stalni napredak prema oba naša cilja s dvostrukim mandatom – maksimalnom zapošljavanju i stabilnim cijenama“, rekao je.

Govor su na početku odgodili protestanti iz grupe „Klimatska odbrana“ koji su okupirali podijum na večeri u klubu i držali natpis „Fed gori“ okružen riječima „novac, budućnost i planeta“.

Nakon kratke odgode, Pauel je primijetio da će tržište rada i privredni rast možda morati usporiti kako bi se konačno postigao Fedov cilj, prenosi „SeeBiz“.

CATEGORIES
Share This