Pala potražnja, tekstilci u Srpskoj se bore za opstanak

Pala potražnja, tekstilci u Srpskoj se bore za opstanak

Na globalnu krizu nisu imuna ni tekstilna preduzeća u Srpskoj, jer je potražnja za robom pojedinih domaćih firmi pala i do 50 odsto, novih tržišta ni kupaca nema, a posebno zabrinjavaju predviđanja da teški izazovi za ovu granu industrije tek slijede.

Tehnički direktor preduzeća koje se bavi proizvodnjom ženskog intimnog rublja i kupaćih kostima “Exclusive lingerie” iz Banjaluke Boris Tolimir za “Glas Srpske” kaže da i te­ kako osjećaju posljedice inflacije.

– Taj problem je prisutan u cijelom svijetu još od prošle godine i direktno utiče i na poslovanje našeg preduzeća, jer su na nekim tržištima poslovne aktivnosti smanjene i za 50 odsto i jako teško je doći do novih kupaca – rekao je Tolimir.

Osim na tržištu BiH, kako kaže, proizvode plasiraju i u Srbiju, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, a za partnera iz Švedske proizvode sportske grudnjake.

– U ovakvim složenim uslovima poslovanja pokušavamo da održimo proizvodne aktivnosti i da ne smanjujemo broj radnika – kazao je Tolimir. Istakao je da su cijene repromaterijala u posljednje tri godine skočile i do 30 odsto.

– Početkom ove godine situacija je počela da se stabilizuje, međutim poskupljenje nafte je ponovo poguralo inflaciju te stižu najave povećanja cijena sirovina od nove godine – kazao je Tolimir.

Ako se gledaju statistički podaci za prvih sedam mjeseci i porede sa prošlom godinom, Tolimir kaže da se može reći da je industrija tekstila “društveno odgovorna”.

– Cijene hrane su rasle za devet odsto, pića pet odsto, stanovanja 16 odsto, namještaja sedam odsto, dok je odjeća zabilježila pad cijena od 2,9 odsto – rekao je Tolimir.

Dodao je da se sa problemom radne snage suočavaju sve industrije već godinama, te je naglasio da je na našem tržištu jako teško odnosno gotovo nemoguće doći do kvalifikovanog radnika.

– Obrazovni sistem je neusklađen sa potrebama tržišta, ova zanimanja se ne promovišu dovoljno i danas imamo situaciju da privrednici uvoze radnu snagu iz Indije i Pakistana – rekao je Tolimir.

Direktorica banjalučke firme koja se bavi proizvodnjom modne i radne odjeće “Miltex” Višnja Popović kaže da svoje proizvode isključivo plasiraju na tržište BiH.

– S obzirom na očekivan pad potražnje u tekstilnoj industriji, nismo širili tržište i nastojali smo očuvati postojeće proizvodne kapacitete i sačuvati radna mjesta – kazala je Popovićeva.

Dodala je da su cijene repromaterijala veće nego lani, zbog čega sada očekuju stabilniji period pa se nadaju i padu cijena određenih sirovina.

– Zbog unaprijed potpisanih ugovora sa kupcima, teško je bilo povećavati cijene naših proizvoda kako nam ne bi otkazivali narudžbe. Međutim, neke cijene smo ipak bili primorani podići da bismo pozitivno poslovali – rekla je Popovićeva.

Manjak stručne radne snage u sektoru tekstila koji zapošljava pretežno žensku radnu snagu, kako kaže, danas je posebno izražen.

– Nažalost, prognoziraju se sve veći izazovi u periodu koji je pred nama, ali zahvaljujući kontinuiranim poboljšanjem uslova rada uspijevamo održati isti broj zaposlenih – zaključila je ona.

Radnu snagu uspjeli su sačuvati i u firmi “Pčelica Maja” iz Bileće, čiji vlasnik Drago Vujović kaže da im je nabavka repromaterijala zadala najviše muke.

– Specijalizovani smo za bebi tekstil, a proizvode šijemo od pamuka koji nabavljamo iz Turske. Dobavljači su dizali cijenu i do 30 odsto, poskupio je prevoz, a i isporuke kasne – rekao je Vujović.

Zbog takve situacije, kako kaže, bili su primorani podići cijene svojih proizvoda za nekih sedam, osam procenata.

– Uspjeli smo ove godine održati broj kupaca i nivo prodaje na otprilike istom nivou kao i lani – kazao je Vujović i dodao da svoje proizvode trenutno ne izvoze, ali to svakako imaju u planu.

(Glas Srpske) Foto: Capital/Arhiv

CATEGORIES
Share This