Pad japanske ekonomije nadmašio sve prognoze

Pad japanske ekonomije nadmašio sve prognoze

– Aktivnost u japanskoj ekonomiji smanjila se u prvom tromjesečju snažnije nego što su pokazivale dosadašnje procjene, objavila je vlada, istaknuvši pad narudžbi u građevinskom sektoru.

Japanski BDP smanjio se u periodu od januara do marta za 0,7 odsto u odnosu na prethodna tri mjeseca, pokazuju novi vladini podaci.

Objava, koja nije bila planirana u službenom kalendaru, navodi i da je ranija procjena pokazivala 0,5-postotni pad aktivnosti.

Analizirana stopa koja pokazuje koliko se BDP smanjio odnosno koliko je porastao unazad godinu dana, uz pretpostavku o istom tromjesečnom tempu aktivnosti, iznosila je u prvom tromjesečju minus 2,9 odsto.

Dosadašnji podaci, prenosi Hina, pokazivali su 1,8-postotni pad aktivnosti u 12 mjeseci do kraja januara.

Potražnja u građevinskom sektoru bila je znatno slabija nego što su pokazivale dosadašnje procjene, ističu u vladi, citirajući podatke ministarstva za prostorno planiranje, prenose Financije hr.

Privatna stambena ulaganja smanjila su se u periodu od januara za 2,9 odsto, za gotovo pola postotnog boda snažnije no što su izvijestili prije mjesec dana.

Državna potrošnja smanjila se pak za 1,9 odsto, dok su dosadašnji podaci pokazivali rast od tri odsto.

Na kraju prošle godine BDP je po novim izračunima stagnirao u odnosu na ljetno tromjesečje kada se smanjio za jedan odsto, prenosi Biznis.ba.

CATEGORIES
Share This