Omiljeni napitak građana BiH stiže iz Indije, Vijetnama i Kenije, a ovoliko kilograma smo popili od početka godine

Omiljeni napitak građana BiH stiže iz Indije, Vijetnama i Kenije, a ovoliko kilograma smo popili od početka godine

BiH je tokom prva tri mjeseca ove godine uvezla nešto više od 4,8 miliona kilograma kafe u vrijednosti većoj od 35,9 miliona maraka, što potvrđuje da ona i dalje zauzima visoko mjesto na listi toplih napitaka omiljenih među stanovnicima.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH od januara do marta ove godine, najviše kafe je stiglo iz Brazila i to u količini od 2,7 miliona kilograma.

-Vrijednost kafe koja je uvezena iz Brazila bila nešto viša od 18 miliona maraka – podaci su UIO.  Osim Brazila, kafa je stizala još i iz Indije, Italije, Slovenije, Vijetnama, Španije, SAD, Poljske, Nikaragua, Kenije ali i drugih zemalja.

– U istom periodu prošle godine u BiH je stiglo 4,6 miliona kilograma kafe vrijedne nešto više od 32,5 miliona KM – naveli su u UIO. Tokom tog perioda, takođe,  najviše kafe je opet bilo uvezeno iz Brazila.

Izvoz kafe

Sa druge strane, kada je riječ o izvozu kafe iz BiH situacija je malo drugačija.

-Tokom prva tri mjeseca ove godine BiH je izvezla 36.171 kilograma kafe u vrijednosti od 445.443 KM – pokazuju podaci UIO. U periodu od januara do marta, BiH je najviše kafe izvezla u SAD i to u količini od 14.779 kilograma, a “teške” 214.240 KM. Domaća kafa izvozila se još i u Sloveniju, Srbiju, Hrvtasku, ali i Australiju.

– Tokom prva tri mjeseca prošle godine izvezeno je 10.954 kilograma kafe u vrijednosti 147.321 KM – podaci su UIO. Tokom tog perioda najviše kade je otišlo na hrvatsko tržište.

Potrošači

Izvršna direktorka Udruženja građana “Oaza” Trebinje Nedeljka – Neška Ilić za Srpskainfo kaže da ovi podaci govore da građani BiH piju previše kafe.

– Građani se u posljednje vrijeme sve više žale na cijenu, ali i na kvalitet kafe – rekla je Ilićeva.

Ona je istakla da debljina novčanika ipak diktira koja će se kafa kupiti.

Svako će se odlučiti za kupovinu kafe prema svojoj kupovnoj moći i novcem kojim raspolaže, ali svakako ne mora da znači da je skuplja kafa nužno i bolja – zaključila je Ilićeva.

Uzgoj kafe

Za pravljenje mnogima omiljenog napitka uzgajaju se dvije vrste kafe, arabika i robusto. Kafa arabika dominira na svjetskim plantažama i obuhvata od 75 do 80 odsto ukupne proizvodnje. Poznavaoci kafe ističu da je osnovna razlika između ove dvije vrste u ukusu, odnosno arabika sadrži jedan i po odsto kofeina, dok je robusto gotovo duplo jača. Istraživanja pokazuju da se kafa najviše pije u Finskoj, gdje se godišnje popije čak 9,6 kilograma po stanovniku. Slijede Norveška sa 7,2 kilograma, Švedska sa 6,5 pa Slovenija sa 6,1.

Agencije

CATEGORIES
Share This