Od 1. januara minimalna plata 1.000 KM!

Od 1. januara minimalna plata 1.000 KM!

„Imaćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM“

„Od 1. januara 2024. godine Federacija BiH kreće sa primjenom velikog seta fiskalnih zakona. Imaćemo najveću minimalnu platu u regiji u iznosu od 1.000 KM“, izjavio je danas u Kotoru na međunarodnoj konferenciji „CORE Days 2023: Growing Smart and Green – Local, Regional, European“ federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović.

Takođe je naveo kako će FBiH imati najniže opterećenje na rad ili platu u iznosu od 28 posto.

Ekonomista Faruk Hadžić kaže da je svima već odavno trebalo biti jasno da postojeći fiskalni okvir u Federaciji BIH ne omogućava više nova i masovnija zapošljavanja i da je hitno potrebno usvojiti fiskalne zakone, kako bi se omogućilo novo zapošljavanje kroz niže poreske obaveze prema državi.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske za BUKU je ranije prokomentarisao da ukolikoParlament FBIH usvoji ove propise, to u praksi znači da će i RS i FBiH imati približno isti nivo oporezivanja rada od 31%, što je u RS na snazi već skoro dvije godine.

„Svakako da podržavamo usvajanje ove propise. Kada bude smanjeno oporezivanje rada u FBIH na nivo RS, onda treba otpočeti razgovore daljeg smanjenja oporezivanja rada sve sa ciljem smanjenja neformalne ekonomije u BiH pri tome vodeći računa da moramo reformisati i system socijalne zaštite. Zadatak neće biti ni malo lagan jer sa fiskalne reforme moraju biti usmjerene ka korekciji u raspodjeli u korist mladih I najproduktivnijih u zajednici. Kroz fiskalne reforme sigurno je da možemo stvoriti socijalno pravednu, produktivnu i održivu zajednicu, što u kontekstu odliva građana BIH u države čije ekonomije su konkurentnije, predstavlja jedan od ključnih izazova za našu zajednicu“, kaže Aćić.

VLADA RS: Do kraja godine mjere za suzbijanje sive ekonomije

Da li je ima prostora za dalje smanjivanje oporezivanja rada u Republici Srpskoj, rast minimalne plate i/ili rasta neoporezivog dijela plate, pitanje je koje smo postavili Ministarstvu finansija Republike Srpske.

Ovdje su nam rekli da će Vlada Republike Srpske i resorni ministri u narednim mjesecima sa poslovnom zajednicom razmatrati mjere i aktivnosti koje će biti planirane u ključnim ekonomskim dokumentima Programu ekonomskih reformi i Budžetu za narednu godinu.

“Pri donošenju ovih mjera iz oblasti poreske politike vodiće se računa o očuvanju fiskalne stabilnosti Budžeta i fondova socijalne sigurnosti i stvaranju optimalnih uslova za poslovanje u Republici Srpskoj.  S tim u vezi Vlada Republike Srpske će do kraja godine imati gotove mjere koje će se odnositi na suzbijanje sive ekonomije u oblasti rada i plata”, rečeno je za BUKU u Ministarstvu finasija RS.

Buka

CATEGORIES
Share This