Od 1. februara evro jedina valuta na Kosovu i Metohiji

Od 1. februara evro jedina valuta na Kosovu i Metohiji

Centralna banka u Prištini saopštila je da je evro jedina valuta dozvoljena za obavljanje gotovinskih platnih transakcija u gotovinskom i u platnom sistemu na Kosovu i Metohiji, i da ta mjera stupa na snagu 1. februara.

Uredbom donijetom u decembru prošle godine, Centralna banka reguliše između ostalog uslove za promet valute dozvoljene gotovinskim transakcijama na KiM.

„Ostale valute koje nisu u evrima mogu se koristiti samo kao dragocjenosti za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim raccunima“, navodi se u objavi na „Fejsbuk“ stranici Centralne banke u Prisstini.

Kako se dodaje, razmjena valuta na Kosovu se može vršiti samo preko institucija licenciranih od strane Centralne banke, koja nudi ovu uslugu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije u Davosu da je od specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajccaka tražio da zaustavi Kurtijev pokušaj da uništi dijalog i rekao mu da premijer privremenih prisstinskih institucija Aljbin Kurti želi da obustavi isplatu plata i penzija za naše ljude na KiM.

On je rekao da je najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom – pokušaj da se ukine dijalog i pokušaj progona srpskog naroda sa KiM i dodao da se nada da to međunarodna zajednica neće dozvoliti.

„Tražio sam podršku za naše ljude da im se omogući da žive na svojim ognjištima“, rekao je Vučić.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak rekao je novinarima u Davosu da vjeruje da će zvanični Brisel ubrzo izaći sa stavom oko najava Prištine da će ukinuti platni promet sa Srbijom.

„Ja sam to pitanje otvorio u razgovoru sa glavnim pregovaračem Besnikom Bisljimijem i zamolio sam ga da mi da odgovori na nekoliko bitnih pitanja“, rekao je Lajčak.

On je istakao da je prosledio tu informaciju u Brisel i da njihove službe sada analiziraju tu situaciju, a da očekuje da ubrzo izađu sa zvaničnim stavom.

(Tanjug) Foto: Julian Stratenschulte/dpa

CATEGORIES
Share This