Novi udar na džep: Hoće li doći do poskupljenja hljeba

Novi udar na džep: Hoće li doći do poskupljenja hljeba

Uz brojna poskupljenja u prošloj godini, nameće se pitanje donosi li početak 2024. godine i nova, između ostalog, da li nas čeka novo povećanje cijene hljeba.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda, prateći cijene pšenice i brašna, ali i energenata, trebale bi biti niže, očekivanja su poljoprivrednika i mlinara. S tim se, ipak, ne slažu pekari. Izvjesno je jedino da snižavanja cijena neće biti, ali nova poskupljenja nisu isključena. To zavisi, kažu, od radne snage i povećanja najniže plate.

Cijene hljeba i pekarskih proizvoda za sada miruju, ali, ako dođe do povećanja najniže plate, pekari kažu da je poskupljenje neminovno.

– U nekom narednom periodu, prvom kvartalu, ne bi trebalo doći do promjene cijena, mada, kažem, došlo je do opterećenja privrede s povećanjem poreza i doprinosa, što se tiče proizvodnje neko je zatišje, s proljeća ćemo vidjeti šta će se dešavati. S druge strane, poljoprivrednici kažu da za poskupljenje nema razloga – rekao je predsjednik Udruženja pekara regije Bijeljina, Radenko Pelemiš.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije i Majevice, Savo Bakajlić navodi da nijedan parametar u nizu parametara nije otišao na gore.

– Nijedan energent nije poskupio, čak je pojeftinio, pogotovo nafta, ali mislim da ljudi kalkulišu kroz tu radnu snagu, a šta mi da kažemo, poljoprivrednici, kakvu mi kalkulaciju da pravimo da bi mogli preživjeti – upitao je Bakajlić.

(N1) Foto: Arhiv

CATEGORIES
Share This