NOP: U Srbiji se slabo kontroliše zdravstvena ispravnost hrane

NOP: U Srbiji se slabo kontroliše zdravstvena ispravnost hrane

Predsjednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije, Goran Papović, rekao je danas da se nadležne institucije ne bave ozbiljno kontrolom zdravstvene ispravnost hrane, a da se Savjet za bezbjednost hrane nije sastao pet godina.

On je, povodom vraćanja druge pošiljke voća za 15 dana iz Hrvatske zbog upotrebe zabranjenog pesticida hlorpirifosa, rekao da u Srbiji uopše ne postoji kontrola upotrebe zaštitnih sredstava i perioda karence.

„Kod nas skoro da ne postoji kontrola upotrebe pesticida, fungicida, insekticida i perioda trajanja karence. Nacionalna organizacija potrošača Srbije skoro deset godina traži da joj se obezbede sredstva kako bi mogla da daje uzorke na analizu u nezavisnu laboratoriju, ali joj nisu dodeljena“, rekao je Papović za „Betu“.

Dodao je da se Savjet za bezbjednost hrane, pri Ministarstvu poljoprivrede, koji bi trebalo da se bavi procjenom rizika u oblasti bezbjednosti hrane, osnovan u maju 2017. nije sastao pet godina.

Papović je rekao da Savjet daje odobrenje kada neki novi proizvod treba da se plasira na tržištu na osnovu sastava koji navede proizvođač, a pitanje je, kako je rekao, da li će se kao takav i pojaviti na tržištu.

On je rekao da potrošači nikada nisu saznali kada inspekcija povuče robu sa tržišta zbog neispravnosti ko je njen proizvođač, kao ni u slučaju breskvi koje su vraćene iz Hrvatske, kako bi mogli da ga izbjegavaju.

Papović je rekao da su za bezbjednost hrane odgovorni, ne samo proizvođači, već i trgovci. „Poljoprivredne apoteke, koje prodaju zaštitna sredstva su se namnožile i obogatile jer imaju preparate za sve, pa i za ubrzano zrenje plodova“, rekao je Papović.

Organizacija potrošača, kako je rekao, mogla bi da se finansira od dijela sredstava od kazni kao u Italiji i ocijenio da i Komisija za zaštitu konkurencije ne radi svoj posao i utvrđuje zloupotrebe na tržištu, osim što obavještava šta su takve komisije uradile u drugim zemljama.

„Baš nas briga šta su uradili u Indoneziji, treba da znamo ko je ovde prekršio zakon i zašto je kažnjen sa 0,02 odsto od prometa kada zakon dopušta da kazna iznosi deset odsto“, rekao je Papović.

Istakao je da je u Srbiji „loša zaštita potrošača i da ne znamo šta jedemo“, navodi „Danas“.

(Nezavisne)

CATEGORIES
Share This