Nije samo nama teško: Supermarketi u ovoj evropskoj zemlji žele da proizvođači hrane spuste cijene

Nije samo nama teško: Supermarketi u ovoj evropskoj zemlji žele da proizvođači hrane spuste cijene

Grupa koja okuplja supermarkete u Francuskoj mogla bi da zatraži da proizvođači hrane smanje cijene za dva do pet odsto u pregovorima koji bi uskoro trebali da počnu, rekao je danas šef udruženja maloprodaje Tijeri Kotijar na sastanku sa francuskim poslanicima.

Francuski trgovci na malo kritikovali su gigante koji prodaju robu široke potrošnje, poput “Unilevera” i “Nestlea”, zbog povećanja cijena, što smatraju neopravdanim. Vlada je, takođe, počinila pritisak na proizvođače robe široke potrošnje da spuste cijene.

Niži troškovi sirovina i energije znače da je proizvodnja hrane i drugih potrošačkih dobara jeftinija, rekao je Kotijar, a cijene dogovorene u pregovorima trebalo bi da to odražavaju.

On je dodao da bi udruženje supermarketa “Le Musketer” vjerovatno trebalo da zatraži smanjenje cijena za dva do pet procenata.

Kotijar je rekao da je ova grupacija u Portugaliji uspjela da kroz pregovore postigne spuštanje cijena u maloprodaji.

Firme za proizvode široke potrošnje će se vjerovatno naći pod pojačanim pritiskom širom Evrope da spuste cijene, kažu industrijski stručnjaci.

Vlade, takođe, pojačavaju kontrolu nad trgovcima na malo – u Grčkoj će supermarketi morati da daju vlastima cjenovnike koje dobijaju od svojih dobavljača za osnovne proizvode.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This