„Naredni period će se odnositi na modernizaciju“

„Naredni period će se odnositi na modernizaciju“

Kompanija „Gebi“ iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku tijesta nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice.

Kako je rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i tijesta pod brendom “Fidelinka 1868”.

Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i sigurnost predatog žita subotičkih, i ne samo subotičkih poljoprivrednika. A u susjednoj zgradi mljelo se žito i pravile tjestenine bez kojih svoj rad nisu mogle da zamisle brojne domaćice. Tako je bilo sve do stečaja, u kom se kompanija “Fidelinka” našla prije skoro deceniju i po, kada su njeni pojedini dijelovi nastavili djelatnost, sa više ili manje uspjeha, kroz zakup.

Prodajom njenih dijelova i zaštitnog znaka, stečaj je faktički okončan prije skoro dvije godine, da bi nedavno “Gebi” iz Čantavira preuzeo silose, mlin, tjestaru.

– Ova godina će se odnositi na osvježavanje i modernizaciju samog silosnog parka, koji je osnova cijelog ovog poslovanja. Sa modernizacijom ovog silosnog parka mi ćemo postati vlasnici, u privatnom vlasništvu, sa preko 600.000 tona skladišnog kapaciteta za žitarice i uljarice, što je ozbiljna količina, ne samo za Srbiju, nego i za region. Nakon osposobljavanja tog silosnog parka, za šta će nam trebati cijela ova godina, idući korak biće obnavljanje i modernizacija mlinskog dijela, koju će pratiti i tjestara. Znači, ovo je u sklopu tih pet godina – kaže za RTV menadžer kompanije “Gebi” Atila Andraš Đuričin.

U tom roku novi vlasnik planira ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i tijesta.

– U ovom momentu ta duga tradicija subotičkog mlinarstva i same “Fidelinke” spaja se sa modernom tradicijom industrijskog poslovanja koju predstavlja “Gebi”. Spajanjem ove dvije, da kažem kvalitetne tradicije, mogu jedino da se stvore kvalitetni “Fidelinkini” proizvodi – dodaje on.

Vjeruju da će sve planove vezane za “Fidelinku” ostvariti i prije zadatog roka, prenosi Blic.

Blic

CATEGORIES
Share This