„Najviše bi ispaštali građani“ Poslodavci protiv poskupljenja struje za privredu

„Najviše bi ispaštali građani“ Poslodavci protiv poskupljenja struje za privredu

Poslodavci u Federaciji FBiH protive se svakom dodatnom povećanju cijena električne energije za privredna društva jer bi to imalo štetne posljedice po privredu i standard građana, prenijeli su predstavnici Udruženja poslodavaca federalnom ministru energetike, rudarstva i industrije Vedranu Lakiću.

Iz federalnog Udruženja poslodavaca su naveli da privrednim društvima iz FBiH posljednjih dana dolaze nove ponude za snabdijevanje električnom energijom u 2024. godini u kojima je cijena struje povećana za 70 i više odsto, te ističu da se ponavlja scenario iz 2021. godine jer se time žele riješiti nagomilani problemi u poslovanju “Elektroprivrede BiH”.

– Podsjećamo da je 2022. i 2023. godine cijena električne energije za privredna društva ukupno već povećana 44 odsto, a “Elektroprivreda BiH”`” je i dalje u problemima – ukazao je predsjednik Udruženja Adnan Smailbegović.

On smatra nedopustivim i protivi se svakom novom povećanju cijena električne energije za privredu u FBiH jer je, kako je istakao, očigledno da uzroci problema u ovom sektoru nisu vezani samo za cijenu struje, nego se radi o brojnim drugim pitanjima, što nije i ne treba biti odgovornost poslodavaca.

Iz Udruženja su naveli da se namjera povećanja cijene električne energije dešava u vrijeme dok još nema nikakvog pomaka na planu pojeftinjenja cijene rada, socijalna opterećenja se povećavaju, nema promjena u skupom i neizdrživom zdravstvenom sektoru, a parafiskalni nameti ne smanjuju.

Predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH ukazali su da će sve to zajedno dodatno zaustaviti investicije, ulaganja, dovesti do talasa poskupljenja i u konačnici cijenu će kroz povećanu inflaciju platiti svi građani.

Srpskainfo

CATEGORIES
Share This