Mljekari u Srpskoj nezadovoljni: Iznos premije nedovoljan

Mljekari u Srpskoj nezadovoljni: Iznos premije nedovoljan

Ovogodišnja premija po muznom grlu u Republici Srpskoj iznosiće 329 KM, ali prema riječima mljekara, ovo je nedovoljno jer su oni tražili da minimalna premija bude 400 KM.

Kako je rekao Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, prema podacima  Agencije za agrarna plaćanja na raspolaganju je iznos od 9.790.120 KM, kojim će biti premirano 29.688 grla, odnosno 3.168 korisnika ove podrške.

Naime, mljekari su prethodno tražili od ministra da preduzme sve aktivnosti kako bi što prije bile isplaćene premije, podsjećajući ga na obećanje da će one iznositi „minimalno 400 maraka, a prije 500 KM“.

Minić je naveo da je obećanje dao na osnovu navedenih podataka da je u Republici Srpskoj 25.000 krava u muži.

Potvrdio je i da je evidentiran pad priliva mlijeka u posljednjih mjesecdva dana, te da su obavili sastanak s direktorom „Imleka“, u čijem sastavu djeluje i „Mlijekoprodukt“ iz Kozarske Dubice, te kako je potvrđeno da u svojim zalihama imaju pet miliona litara mlijeka, ali da neće smanjivati otkupnu cijenu svojim kooperantima.

„Napominjemo da u ovim teškim vremenima treba da budemo partneri, jer proizvođači mlijeka ili mljekarski sektor u okviru agrarnog budžeta participira sa 62 miliona KM“, zaključio je Minić.

Milorad Simić, član Udruženja mljekara Republike Srpske, rekao je za „Nezavisne novine“ da su mljekari očekivali da će minimalna premija biti 400 KM.

„Mljekari nisu zadovoljni ovom premijom, nama je bila obećana veća premija. Međutim, mi smo sada dobili manji iznos, on jeste povećan u odnosu na prethodnu godinu, ali to nije dovoljno jer sada imamo mnogo veće troškove“, kazao je Simić.

Prema njegovim riječima, još ne znaju kada će biti isplata.

„Situacija u zemljama okruženja je mnogo bolja, nama ovaj novac hoće pomoći, ali to nije dovoljno“, kazao je Simić.

Kako navode, Udruženje poljoprivrednih proizvođača  mljekara Republike Srpske, koje ima oko 440 članova, u prošloj godini proizvelo je 44 miliona litara mlijeka za potrebe građana, a kako kažu, u Bosni i Hercegovini lani je proizvedeno i prerađeno 250 miliona litara.

(Nezavisne)  Foto: BN

CATEGORIES
Share This