Ljetovanje na Jadranu skupo i za goste iz Njemačke

Ljetovanje na Jadranu skupo i za goste iz Njemačke

Turistička sezona u junu podbacila…

Dobar dio smještajnih kapaciteta u Istri ostao je prazan, što znači da se nakon dobrih turističkih godina nakon pandemije Istra, kao najturističkija regija u Hrvatskoj, vraća u stare tokove.

Oni imaju novno suočavanje s junskom rupom, odnosno razdobljem manje popunjenosti kapaciteta između školskih praznika za Duhove te ljetnih praznika. A to je ove godine rezultiralo minusom od 12 posto u noćenjima u junu, kada je ostvareno 4,1 miliona noćenja te padom od 4 posto u dolascima – ostvareno je 757.000 dolazaka. Podaci su to Hrvatske turističke zajednice.

Bilo je vidljivo i na ulicama istarskih turističkih centara, posebno sedam dana nakon Duhova, kako je turista značajno manje. Turistički znalci objasnili su kao i uvijek, da je to bilo očekivano, jer su Duhovi ove godine padali ranije, druge će kasnije, pa će juni biti bolji. A to znači da Istra i dalje većinski zavisi od porodica sa djecom.

A gosti iz Njemačke očekivano su u junu ostali kod kuće – em su praznici bili prije, em je kod njih Evropsko fudbalsko prvenstvo, em su se otvorile neke nove destinacije gdje prije zbog korone ili drugih faktora nisu letjeli, em im je Hrvatska postala skupa.

Evidentno je bilo, posebno u unutrašnjosti Istre, da su mnoge kuće za odmor koje su se godinama prije odlično punile, bile prazne. Tako je, primjera radi, na području Turističke zajednice središnje Istre, koja obuhvata Pazinštinu, bilo čak 32 posto manje noćenja nego lani u istom razdoblju – 45.915 noćenja, dok je dolazaka bilo samo jedan posto manje – 7282.

Većinom kuće pune Nijemci i ostali autogosti u radijusu od 1000 kilometara od Istre – Austrijanci, Poljaci, Belgijci, Mađari, Švajcarci, Danci.

(SB) Foto: vecernji.hr

CATEGORIES
Share This