Kroz inflaciju istopiće se rast plata u Srpskoj

Kroz inflaciju istopiće se rast plata u Srpskoj

Odluka Vlade o povećanju najniže plate sa 700 na 900 KM već donosi prve negativne rezultate. Zabilježena su otpuštanja radnika, a uz rast inflacije očekuje se i nastavak rasta cijena roba i usluga. Pri tome, najniža plata u Federaciji BiH, umjesto obećanih 1000 KM, iznosiće 619 KM, na šta se dodaje i topli obrok kao neoporezivi dio plate.

Odluku o povećanju najniže plate, bez dogovora sa poslodavcima, ekonomista Zoran Pavlović ocjenjuje kao populističku mjeru vlasti, koja će imati negativne i dugoročne posljedice.

„Oni koji mogu da presele svoju proizvodnju u Federaciju to će i uraditi. To će učiniti svi oni koji ne mogu da isplate ukupne obaveze na minimalnu platu od 900 KM, koji kada saberete i topli obrok i minuli rad, poreze i doprinose, iznose 1700 KM. Dakle, za najjednostavniji rad, poslodavac mora da izdvoji 1700 KM. To je nešto što neće moći da isplate poslodavci koji rade sa poslovima koji nisu visokoprofitabilni“, smatra Pavlović.

– Da je nepromišljena mjera povećanja najniže plate već dovela do otpuštanja radnika i da će masovnija otpuštanja tek uslijediti, kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

„Već imamo prisilno zatvorenih 200-300 radnih mjesta, jer su ljudi procijenili da ti radnici ne mogu zaraditi svoju platu i onda su ih otpustiuli i odrekli se dijela posla“, objašnjava Trivić.

Povećanje najnižih plata nije jedini teret koji će poslodavci, makar oni koji zbog odluka Vlade ne ugase ili presele proizvodnju, morati da izdrže.

„Oni koji rade na domaćem tržištu će sigurno povećati plate i to ne samo najniže, već i ostale plate, jer je razlika između najviše i najniže plate u preduzeću već mala, tako da nema opcije da vi povećate samo najniže plate i oni koji to urade na domaćem tržištu proizvešće veće cijene, inflaciju i veće prihode u budžet, što je vjerovatno i bio i osnovni cilj ove mjere“, kaže Trivić.

Zbog rasta prihoda po osnovu poreza, doprinosa, PDV-a, u državnu kasu će se sliti stotine miliona maraka, a radnicima će se rast plata istopiti kroz inflaciju, pa će na kraju biti na istom, zaključuje Trivić. Nešto povoljnija situacija za poslodavce jeste u Federaciji BiH, gdje na najnižu platu od 619 KM dolazi topli obrok kao neoporezvi dio plate.

(BN) Foto: Ilustracija

CATEGORIES
Share This