Kreću mjere energetske efikasnosti u Republici Srpskoj

Kreću mjere energetske efikasnosti u Republici Srpskoj

U toku je konkurs za dodjelu bespovratnih sredstava za ublažava je negativnih posljedica energetske krize, za koji vlada velika zainteresovanost građana. Cilj je ušteda energije i novca, a u konačnici i čistiji vazduh.

Topliji dom, ušteda energije, niži računi, sve to nudi projekat koji finansira EU, a u Republici Srpskoj provodi Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost. Zainteresovanost građana za bespovratna sredstva je velika.

“Već ima preko 1.100 zahtjeva, uspjeli smo obraditi blizu 600 podnesenih prijava koje su bile adekvatne. Do sad su odobrena sredstva negdje blizu 2 miliona KM. Na raspolaganju je ukupno 6 miliona KM za ove potrebe”, kaže Srđan Todorović,  direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Građani na ovaj način mogu dobiti subvenciju i do 5.000 maraka za zamjenu dotrajale stolarije, izolacije ili sistema grijanja.

“Cilj projekta je povećanje energetske  efikasnosti individulalnih stambenih objekata. Pored toga što će kroz ove investicvije građani povećati konfor obezbijediće značajne uštede u energentima i torškovima koje izdvajaju energiju za zagrijavanje i hlađenje objekata. Ono što je takođe značajno povećanjem eenrgetske efikasnosti  ovih   objekata smanjiće se utrošak energenta koji se sagorjeva za zagrijavanje ovih obejkata što bi trebalo u značajnoj mjeri da smanji zagađenje vazduha”, objašnjava Todorović.

Nevena i Boban su bračni par iz Banjaluke. Kada su stvarali svoj dom, jedna od prvih stavri koje su uradili je utopljavanje porodične kuće, za šta su im dobro došla bespovratna sredstva. Korist je višestruka.

“Mi smo ipak htjeli  nešto praktičnije. To je toplotna pumpa, vazduh, voda i stvarno smo sa ovom izolacijom uspjeli, kuća nam je stalno topla. Nama je izolacija 15 cm.  Što stavite bolju izolaciju toplija je kuća, potrebno je manje ogreva. Samo želim da naglasim da smo sa izolacijom 30 postt uštedili, toplija nam je kuća, a manja je i emisija CO2”, kaže Nevena.

U vremenima punim izazova i borbe za opstanak, svaki vid pomoći građanima je od velikoj značaja, poručuju iz udruženja potrošača.

“U svakom slučaju sav taj novac koji dođe pogotovo koji ne moramo nekome vraćati dobro je došao građanima da promjene barem prozore  ili da stave toplotnu izolaciju. Ovo je dobra prilika da promijenimo neke na kraju krajeva navike vezano za energetsku efikasnost2, kaže Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“, Prijedor.

Pitanje energetske efikasnosti u fokusu je Evropske unije koja želi da prevaziđe korištenje uglja i karbonskih goriva do 2050. godine. I BiH kao zemlja koja teži ka evropskim integracijama treba da se tom cilju pridruži.

Evropska unija pruža podršku putem više instrumenata, a jedan od njih je Paket energetske podrške koji donosi 70 miliona evra.

(BN) Foto:BN

CATEGORIES
Share This