Kineska firma označena kao sponzor rata u Ukrajini gradi puteve u BiH

Kineska firma označena kao sponzor rata u Ukrajini gradi puteve u BiH

Kineska kompanija „China State Construction Engineering Corporation Limited“, koja je proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini i finansijerom terorizma, je angažovana na dva velika infrastrukturna objekta u BiH.

Jedan je na području Republike Srpske, a drugi u FBiH.

Da je ova kompanija proglašena međunarodnim sponzorom rata se navodi na službenoj stranici Ukrajinske nacionalne agencije za sprečavanje korupcije.

Azra Zaimović, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, navodi da lista ukrajinske agencije za sprečavanje korupcije uključuje 27 multinacionalnih kompanija i više od 120 osoba, uglavnom članova uprava i nadzornih odbora.

Kaže kako Evropska unija nije ni osporila ni odobrila datu listu.

I u Evropskoj investicijskoj banci, koja je jedan od finansijera projekta koji se gradi u BiH, je potvrđeno da je kineska kompanija proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini. Međutim, kažu kako te sankcije nemaju pravnu snagu.

Kineska kompanija koja gradi po BiH, proglašena je međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini, marta, 2023. godine.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, BiH nema jedinstven stav u vezi ovog pitanja. Zemlja se priklonila sankcijama Evropske unije prema Rusiji zbog rata u Ukrajini, iako u Republici Srpskoj, insistiraju na “neutralnosti”.

Iz ukrajinske ambasade u BiH su poručili kako komentar o kineskoj firmi trebaju dati vlasti BiH.

Inače, ova kineska kompanija (CSCEC) provodi velike investicijske projekte i u Rusiji vrijedne milijarde evra.

Godine 2009. bila je pod sankcijama Svjetske banke zbog tajnih ugovora koji su se odnosili na infrastrukturni projekat izgradnje ceste na Filipinima.

Kineski sponzor rata gradi po BiH

Prošle godine ova kineska kompanija potpisala je ugovor sa Vladom Republike Srpske o izgradnji dionice Vukosavlje-Brčko. Ova dionica na sjeveru BiH je dio buduće trase autoputa Sarajevo – Beograd.

Procijenjena vrijednost ovog projekta, dionice duge oko 33 kilometra, bila je oko 700 miliona KM ili oko 350 miliona evra. Nakon toga, Vlada RS osigurala je i dodatni novac, te će cijeli projekt koštati 765 miliona KM(oko 382,5 miliona evra).

Na ovoj dionici, kako je navedeno na službenoj stranici preduzeća “Autoputevi Republike Srpske”, još nije počela izgradnja. Navedeno je i kako ne postoji “projektno planska i tehnička dokumentacija, kao i studij izvodljivosti”.

Šta kažu u Autocestama Federacije o kineskoj kompaniji?

Od 2019. godine kineska kompanija CSCEC, koju je Ukrajina proglasila međunarodnim sponzorom rata, angažovana je i u FBiH na izgradnji dionice autoceste na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići, u južnom dijelu države.

Iz Autocesta FBiH kažu kako nisu upoznati s tim da je kineska kompanija, koja gradi na jugu BiH, proglašena međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini.

Poddionica na koridoru na jugu BiH koju gradi kineska kompanija, juli, 2023. godine.

– Nikakve zvanične informacije mi nemamo, niti smo upoznati o detaljima – kažu u Autocestama FBiH.

Iz ovog preduzeća navode kako se radovi na koridoru, odnosno izgradnji dionice Počitelj – Zvirovići, duge 11 kilometara, privode kraju.

– U toku su radovi na pripremi završnog sloja asfalta, izvode se radovi na izradi iskopa i ugradnje nasipa, ugradnja jednostrane odbojne ograde, izrada zida za zaštitu od buke, te izrada temelja za znakove vertikalne saobraćajne signalizacije – navedeno je.

Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići je u završnoj fazi. Ovu dionicu na koridoru Vc na jugu BiH gradi kineska kompanija koja je proglašena međunarodnim sponzorom rata, juli, 2023. godine.

Iz Autocesta FBiH dodaju i da je bilo određenih kašnjenja koji su posljedica, kako su rekli, “nepovoljne geologije, što se posebno odnosi na dionicu od mosta Počitelj do tunela Počitelj”.

Naveli su i da je izvođač radova, odnosno kineska kompanija “China State Construction Engineering Corporation Limited”, podnijela dodatne zahtjeve za produženje roka koji su trenutno u fazi pregleda nadzornog inženjera.

Vrijednost ugovora za izgradnju poddionice Počitelj- Zvirovići je veća od 56 miliona evra.

Šta kažu iz Evropske investicione banke?

Iz Evropske investicione banke (EIB), koja je jedan od finansijera izgradnje poddionice Počitelj – Zvirovići na Koridoru Vc sa sto miliona evra naglašavaju da popis na kojem se nalazi kineska kompanija u Ukrajini nije “popis sankcija i nema pravnu snagu”, kao i da ova kineska kompanija nije pod sankcijama Evropske unije.

Od početka invazije Rusije na Ukrajinu 2022. godine Evropska investiciona banka je isplatila više od 1,7 milijardi evra hitne pomoći Ukrajini.

– Što se tiče sankcija, EIB se pridržava važećih sankcija nametnutih u vezi s ruskom invazijom na Ukrajinu. Takođe, podrška EIB Ukrajini je bez presedana i neupitna – dodaju iz ove finansijske institucije.

Iz banke su kazali da je ugovor s kineskom firmom o izgradnji dionice na Koridoru Vc Počitelj – Zvirovići dodijeljen u junu 2019. godine i da je u martu ove godine banka obaviještena da je 90 odsto radova obavljeno.

– EIB prati sve svoje ugovorne strane, kao i sve subjekte koji su uključeni u projekte banke, te mi nemamo pravo dati bilo kakvu službenu i javnu izjavu o pitanju ukrajinskih međunarodnih sponzora rata – navedeno je iz EIB.

Ukrajinska lista poziv na bojkot?

Nekadašnji počasni konzul Ukrajine u Austriji Draško Aćimović kaže da proglašenje kineske kompanije međunarodnim sponzorom rata u Ukrajini treba da bude upozorenje BiH da se mora “opredijeliti kojim putem ide u novom svjetskom poretku”.

Istovremeno, Azra Zaimović, profesorka na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, smatra kako je lista ukrajinske nacionalne agencije za sprečavanje korupcije više poziv na bojkot, nego što ona može izazvati stvarne sankcije u međunarodnom kontekstu.

Članovi Uprave kineske kompanije na ukrajinskoj listi sankcionisanih, marta, 2023. godine.

– Lista je sredstvo indirektnog pristiska na multinacionalne kompanije da se povuku sa ruskog tržišta, jer svako stavljanje na crnu listu pravi ozbiljnu štetu kompaniji i njenoj reputaciji. Mađarska i Grčka vlada su snažno stale uz svoje kompanije koje su se našle na ovoj listi, i uslovljavale su svoju saglasnost na vojnu pomoć Ukrajini i novi paket sankcija Rusiji, skidanjem njihovih kompanija s ove liste – naglašava profesorka Zaimović.

Ona dodaje i kako je potrebno pratiti odgovor Evropske unije na listu ukrajinske agencije NACP.

– Od toga će zavisiti eventualni rizik koji može imati, ne samo javni sektor koji je ugovorio posao sa kompanijom koja se našla na NACP listi, nego i privatni sektor, koji se javlja u svojstvu dobavljača ili podizvođača radova – zaključuje Zaimović.

Ko je još sve na listi sponzora rata?

Osim kineske kompanije i njenih 14 članova uprave, još je 26 kompanija koje su prema Kijevu “međunarodni sponzori rata” i “finansijeri terorizma”.

Riječ je o vodećim tehnološkim kompanijama u svijetu, maloprodajnim lancima i grupacijama, softverskim kompanijama, te dvijema velikim evropskim bankama.

Iako nema određenih pravila kako su te kompanije, uključujući i ovu kinesku, dospjeli na listu, prema mišljenju ukrajinske nacionalne agencije za sprečavanje korupcije, to su, najčešće, kompanije koje “pomažu i finansiraju kroz poreze rusku vladu i na taj način pomažu rusku invaziju na Ukrajinu”.

Prema istraživanju američkog Jejl Univerziteta, objavljenog u julu, više od 1.000 multinaciolnalnih kompanija je javno objavilo da dobrovoljno ograničava poslovanje u Rusiji.

Ipak, veliki broj kompanija je nastavio raditi na ruskom tržištu, prenosi N1.

Riječ je o više od 400 kompanija koje su izjavile da ili “nastavljaju raditi uobičajeno” ili “kupuju vrijeme”, što znači da su obustavile nove investicije i smanjile poslovanje, ali su i dalje prisutne u Rusiji.

(Srpskainfo)

CATEGORIES
Share This