Kako osobe sa crne liste mogu skinuti američke sankcije?

Kako osobe sa crne liste mogu skinuti američke sankcije?

Džon Šmit, pravnik i bivši direktor Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) američkog Ministarstva finansija u avgustu 2023. godine u razgovoru za RSE je govorio o posljedicama koje mogu uslijediti, ali o tome kako se sankcije mogu skinuti.

Oni koji se sada pozivaju na kršenje svojih prava, sami sebi mogu pomoći i to tako što će promijeniti svoju politiku. Naime, postoje tri načina kako neko može biti uklonjen sa crne liste.

Prvo, bilo koja osoba može da se suprotstavi sankcijama tako što se obrati saveznom sudu u SAD-u, gdje može pokušati ubijediti sud da OFAC nije imao dovoljno dokaza da ih sankcioniše. Ovaj način je veoma težak i vrlo rijetko završava uspješno.

„Drugi, mnogo realniji način jeste da sankcionisane osobe mogu odmah da kontaktiraju OFAC i kažu ‘u redu, sankcionisali ste me zbog ove aktivnosti, neću više to raditi. Slažem se sa tim da ovo učinim, i pokazaću dokaze da biste mi trebali vjerovati kada kažem da sam promijenio svoje ponašanje’.

Svake godine na stotine osoba se uklanja sa liste time što obećaju da će promijeniti svoje ponašanje, pa onda to i dokažu.

Tako da, ukoliko ste podržavali trgovinu drogama, kršenja ljudskih prava, ukoliko ste podrivali demokratiju – u suštini trebate pokazati kako ćete promijeniti svoje ponašanje. Ponekad ljudi budu skinuti sa lista“, kazao je bivši direktor OFAC-a.

Treći put na koji imena mogu biti uklonjena sa spiske je ukoliko programi sankcija evoluiraju.

Ako SAD odluče da više ne moraju nametati sankcije nikome na Zapadnom Balkanu, Bosni i Hercegovini, ili bilo kojoj drugoj jurisdikciji, onda se taj program sankcija jednostavno ukida. Ukoliko je taj program završen, onda se i sva imena koja se nalaze na listi u vezi sa tim programom uglavnom uklanjaju.

S obzirom kako su sankcionisani do sada gledali na crnu listu, teško je zamisliti da se neko od njih obratio OFAC-u ili američkoj vladi generalno u pokušaju da dokaže svoju promjenu i dobru volju kako bi bio uklonjen sa liste.

(BN/RSE)

CATEGORIES
Share This