Kada će Srpska dobiti 30 miliona KM od UIO BiH?

Kada će Srpska dobiti 30 miliona KM od UIO BiH?

Republika Srpska ni ovog juna, kako sada stvari stoje, neće dobiti 30 miliona maraka koje bi trebalo da joj isplati Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH na osnovu pravosnažne presude Suda BiH.

Na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO ima obavezu da isplati Republici Srpskoj 30 miliona KM sa kamatom. Sud BiH je do sada u više navrata prolongirao izvršenje te pravosnažne presude, a posljednju odluku o tome donio je u julu 2023. godine kada je odgodio izvršenje presude do 18. juna ove godine.

– Pravobranilaštvo BiH pokrenulo je inicijativu da se naplata odgodi za još godinu dana. Ministarstvo finansija RS im je zbog toga uputilo prigovor, ali još nismo dobili odgovor od njih. Ni sud još uvijek nije odlučio šta će se desiti, ali prema našem mišljenju, sve će biti odgođeno za još godinu – kazala je “Glasu Srpske” ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Naglašava da praksa Suda BiH koji iz godine u godinu prolongira izvršenje svoje pravosnažne presude nema nigdje u svijetu.

– Očigledno smo mi jedinstven slučaj. Sud svoju izvršnu presudu odgađa svake godine i tako već pola decenije. Ako je moguće da se sudska presuda tako prolongira i da se ona ne sprovodi kada je riječ o ovom predmetu ne znam kakvu sigurnost građani ove nazovidržave uopšte mogu da očekuju i imaju od strane pravosuđa na nivou BiH – kazala je Vidovićeva.

Naglašava i da je inflacija učinila svoje te da i 30 miliona iz dana u dan gube na vrijednosti.

– Taj novac, odnosno 30 miliona maraka sa kamatom nije više ni približno onoj realnoj vrijednost koja je nekada bila. Novac će nastaviti da gubi na vrijednosti. Ovakvo pravosuđe i odgađanje izvršenja odluka ne može da služi nikome na čast – zaključila je Vidovićeva.

U UIO su ranije “Glasu Srpske” kazali da su prethodnih godina predlagali rješenje pomenute presude, ali da o istom nije zauzeo jasan stav Upravni odbor UIO.

– S obzirom da je tužbeni zahtjev i predmetna presuda u uzročno-posljedičnoj vezi sa doznačavanjem više novca u korist FBiH i kašnjenja poravnanja za 2009. i 2010. godinu, novac potreban za ove namjene moguće je nadoknaditi iz tekućih sredstava sa Jedinstvenog računa koja pripadaju FBiH – navedeno je u prijedlogu UIO koji je upućen Upravnom odboru.

Novac bi, kako su tada predlagali u korist Vlade RS, UIO vršio sukcesivno, odnosno na način da se svakog 11. datuma u mjesecu, od iznosa sredstava sa Jedinstvenog računa, koji prema raspodjeli za taj mjesec pripada FBiH doznače na račun Vlade RS pet miliona KM i to do konačne isplate dosuđenog iznosa. Taj iznos novca bio bi umanjen za onaj koji je RS prinudno zaplijenjen sa depozitnih računa UIO 2018. godine.

– Nadalje novac u visini iznosa prinudno zaplijenjenih sa depozitnih računa UIO bio bi prenesen na odgovarajuće račune UIO – navedeno je u prijedlogu UIO na koji Upravni odbor te institucije nije dao zeleno svjetlo.

Blokada

Ministarstvo finansija Republike Srpske je još prije šest godina, odnosno 2018. godine blokadom računa UIO naplatilo  4,7 miliona KM, dok ostatak novca i pored pravosnažne presude nije isplaćen, jer Sud BiH u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje pravosnažne presude.

(Glas Srpske) Foto: BN

CATEGORIES
Share This