Iz Ljubinja bijeli luk crne boje osvaja svjetsko tržište

Iz Ljubinja bijeli luk crne boje osvaja svjetsko tržište

U Ljubinjskoj firmi „Alivitpharm“ nastaju jedinstveni proizvodi od domaćeg bijelog luka crne boje, u kojima je objedinjen i miris i ukus Hercegovine. Od nekada male firme koja je proizvodila marinade od bijelog luka, uz realizaciju nove ideje, postali su firma čiji proizvodi osvajaju svjetsko tržište. Za samo godinu i po prodaje uspjeli su da dođu i do registracije proizvoda u Holandiji, Italiji i Njemačkoj. Za njihove proizvode se interesuju distributeri sa različitih strana svijeta, i tako se, zahvaljujući uspjehu male privrede, čuje i za nerazvijenu hercegovačku opštinu Ljubinje.

Ova firma, iz male hercegovačke opštine Ljubinje, uspjela je da u jednoj bočici objedinili proizvode fermetisanog bijelog luka i hercegovačkog ljekovitog bilja, te tako ponudili jedinstven proizvod. 

Bijeli luk crne boje

Bijeli luk crne boje je neobično aromatična namirinica, blago slatkog okusa i neutralnog mirisa. Nastaje fermentacijom svježeg (bijelog) česna i tako pored boje, mijenja i teksturu, te gubi gorčinu i ljutinu. Postane kiselkasto sladak, pa se slaže i uz slatke i uz slane kombinacije.

„Japanski naučnici su otkrili da se fermetacijom bijelog luka dobija najsnažnije, najstabilnije jedinjenje koje fermetisanom bijelom luku daje antioksidativno, antibakterijsko, antitumorsko djelovanje i upotreba tog fermentisanog luka je danas jako popularna u proizvodima farmacije“, ističe Stefan Šalvarica, rukovodilac poslovne jedinice „Alivitpharm“.

„Ponudili smo ljudima preparat koji pomaže za više zdravstvenih problema, a na biljnoj bazi je, bez bilo kakvih vještačkih primjesa. Što je zanimljivo možete pronaći proizvod fermetisani luk u kapsuli sa dodatkom magnezijuma ili vitamina c, ali nigdje nemate ovo što mi nudimo“, tvrdi naš sagovornik.

On dodaje da im je u bržoj realizaciji njihove ideje ključna bila finansijska pomoć, koju su dobili zahvaljujući projektu Evropske unije EU4Business. Tako se i na ovom promjeru pokazalo da male proizvođače, ili firme u malim opštinama podrška može lansirati na svjetska tržišta.

Od finansijske podrške, pored modernizacije objekata, kupili su i najsavremeniju opremu za fermetaciju i ekstrakciju bijelog luka, koja im je bila neophodna za ostvarivanje njihove ideje.

„Mašina za fermetaciju bijelog luka je u prevodu zriona u kojoj svježi bijeli luk sazrijeva 90 dana i pojačava svoja antioksidativna svojstva. Druga mašina je za ekstrakciju i u njoj se spaja fermetisani bijeli luk i ljekovito bilje. Tu izvlačimo esenciju i ekstrakte iz bijelog luka i ljekovitog bilja i sve to punimo u meku želatinsku kapsulu i pravimo 12 proizvoda od fermetisanog bijelog luka i ljekovitog bilja“, upoznao nas je Šalvarica sa dijelovima njihove proizvodnje.

Učešće na samo jednom sajmu rezultiralo je brojnim uspješnim kontaktima

Iako su nastupali samo na jednom međunarodnom sajmu za „Alivitpharm“ se već nadaleko čuje. Za njihove proizvode se, kaže naš sagovornik, interesuju sa svih strana svijeta.

„Prije tri meseca smo nastupili na sajmu u Amsterdamu, gde smo izložili naše proizvode i našli smo tu ogroman broj potencijalni saradnika“, istakao je Šalvarica i dodao  da već registruju njihove proizvode u Holandiji, Italiji i Njemačkoj.

„Nadamo se da ćemo u ovoj godini dobiti dozvole i rješenja za prometovanje u ove države“, rekao je Šalvarica.

stefan salvarica

Pored toga, kako priča naš sagovornik, na pomenutom sajmu su se za njihove proizvode zainteresovali i distributeri i uvoznici iz Amerike i Kanade, ali i Južnoafričke Republike.

„Dosta je privukao pažnju to što radim, jer je to svježi bijeli luk crne boje, što je inovativno u svijetu“, istakao je Šalvarica.

Baš je u Skoplju prethodne godine njihov proizvod nagrađen kao jedna od najinovativnija kompanija Zapadnog Balkana, gdje egzistira preko 260.000 kompanija.

Uprkos tome ne dobijaju dodatnu pomoć od države, ali ipak su dokazali da se i u maloj lokalnoj zajednici, sa dobrom idejom, mogu naći i sredstva i način da se napravi svjetski proizvod.

Kako nam priča Stefan Šalvarica, od države dobiju što i svaki proizvođač, nemaju veću podršku, osim redovnih podsticaja koje ostvaruju i oni i njihovi kooperanti na usjeve domaćih bijelogo luka.

Svakako, zaključuje naš sagovornik, znači im bilo kakva pomoć pošto su velika materijalna sredstva uložili u ovaj projekat.

Kako su proizvodi od ljubinskog bijelog luka dospjeli u apoteke?

Iako firma „Alivitpharm“ broji svega osam zaposlenih, pored sebe, kako nas uvjerava Šalvarica, imaju i čitav tim stručnih saradnika, uz koji su uspjeli da ponude medicinski priznat proizvod.

„Formulacije ekstrakata ljekovitog bilja i fermetisanog bijelog luka razvili su doktori farmacije koji su radili na Josif Pančić institutu. Tako da tu stoji ozbiljan farmaceutski tim renomiranih profesora koji su radili upravo na razvoju formulacije ljekovitog bilja i fermetisanog luka“, tvrdi naš sagovornik.

„Tek smo krenuli prije godinu i po sa prodajom, a već imamo naše proizvode u Crnoj Gori, Srbiji, Bugarskoj, a uskoro će biti i u zemljama EU kao što su Holandija, Njemačka, Austrija“, priča naš sagovornik i dodaje da pregovaraju i sa Ruskim tržištem.

Inače, njihovi proizvodi se mogu naći i preko onlajn platformi širom svijeta.

Njihovi preparati posjeduju i sertifikate Halal i GMP (Good Manufacturing Practices), kao kompanija koja primenjuju standard dobre proizvođačke prakse.

 

Uz to morali su proći i rigorozne kontrole i analize da bi dobili dozvolu da prometuju svoj preparat u našoj zemlji, ali i inostranstvu. Pošto svoje proizvode šalju i u zemlje EU, morali su dobiti i dodatne dozvole.

Zbog „Alivitpharm“ povećana i proizvodnja bijelog luka u Ljubinju

„Кad se čulo da se napravila fabrika za preradu bijelog luka u Ljubinju tada je proizvodnja bijelog luka porasla za preko 200 odsto u ovoj opštini. Ljudi su počeli masovno da uzgajaju bijeli luk, da ga prodaju nama kao kompaniji, ali i da ga prodaju u vijencim ljudima koji prolaze na magistralnom putu“, ističe Šalvarica i dodaje da njihova kompanija godišnje otkupi dvadesetak tona od kooperanata, a toliko ili više, zavisno od godine, izvade i sa svojih plantaža.

Plantaža bijelog luka u Ljubinju.

Plantaža bijelog luka u Ljubinju (mart 2023. godine)

I ljekovito bilje nabavljaju od firmi iz hercegovine, tako da su u njihovom proizvodu spojili tehnologiju sa domaćim resursima i domaćom radnom snagom.

„Tako smo dobili proizvod visokog stepena prerade“, priča za „Direkt“ Stefan Šalvarica.

Da u bočicu spakuju miris i ukus hercegovine treba im i godina dana, od sadnje pa do finalnog proizvoda.

„Od sjemena  bijelog luka dobijamo finalni najsavršeniji proizvod bijelog luka u svijetu što se može naći. Dugotrajan je proces od sadnje, uzgoja, prerade, pošto su svi procesi odvijaju prirodno bez korištenja aditiva i hemikalija“, pojašnjava Šalvarica.

Pored proizvoda od fermetisanog bijelog luka u ovoj hercegovačkoj firmi prave i marinade od bijelog luka sa kojima su 2017. godine i započeli proizvodnju od bijelog luka.

Na samom početku nisu imali toliko ambiciozne planove, ali rađanjem novih ideja i pozitivnih reakcija korisnika sada razmisljaju i o proširenju ponude, a i u dogovorima su, kako smo čuli, za širenje mreže distributera.

Direkt

CATEGORIES
Share This