Humanost pobijedila inflaciju: Pečenice stigle ugroženima

Humanost pobijedila inflaciju: Pečenice stigle ugroženima

 – Iako su cijene kilograma pečenog svinjskog mesa visoke, brojna dobrotvorna udruženja u Republici Srpskoj uspjela su da se izbore i da obezbijede dovoljne količine ovog mesa za ugrožene porodice.

Upravo je tako dobrotvorno društvo „Kolo srpskih sestara“ Prnjavor sprovelo tradicionalnu akciju sakupljanja božićnih pečenica u saradnji sa mještanima sela Kremna, zaselak Piplići.

Jelena Demonjić, predsjednica prnjavorskog „Kola srpskih sestara“, kazala je za „Nezavisne novine“ da su, iako je meso ove godine izuzetno skupo i teško ga je naći zbog afričke kuge svinja, ipak uspjeli zahvaljujući dobrim i humanim ljudima.

„Mještani mjesne zajednice Kremna su naši tradicionalni i dugogodišnji donatori i obezbijedili su oko 90 kilograma mesa, a zahvaljujući našem prnjavorskom privredniku Borisu Leburiću, koji već desetak godina unazad, između ostalog, poklanja i pečenice za višečlane porodice, obezbijeđeno je 20 do 30 kilograma mesa. Nekom pukom srećom nismo osjetili tu skupoću i nestašicu svinjskog mesa, ali vjerujem da oni koji su donirali, jesu“, kazala je Demonjićeva i zahvalila i firmi „Zekom plus“ iz Doboja za paketiće za djecu, kao i preduzećima „Kruna produkt“ i „Mladeg pak“ iz Prnjavora koji su učestvovali sa svojim prehrambenim proizvodima.

Napomenula je da je „Kolo srpskih sestara“ podijelilo prehrambeno-higijenske pakete za socijalno ugrožene porodice sa područja Prnjavora, a poslali su i božićne paketiće za djecu iz Doma „Rada Vranješević“ u Banjaluci.

Rukometni klub Kaluđer Banjaluka i ove godine organizovao je akciju „Daruj za Božić“, koja je uspješno realizovana sa prikupljenih 27.340 KM i 10 pečenica.

„Nismo imali probleme prilikom pribavljanja pečenica zbog visokih cijena, jer se momak koji nam obezbjeđuje pečenice baš potrudio“, kazali su iz RK Kaluđer.

Sa druge strane, zbog afričke kuge svinja i visoke cijene prasetine, dobrotvorna organizacija Eparhije zvorničko-tuzlanske „Trojeručica“ ove godine neće biti u prilici da obezbijedi pečenice svojim sugrađanima u stanju potrebe, potvrdio je za „Nezavisne novine“ sveštenik Velislav Mišura, predsjednik ove organizacije, ali će ipak obradovati one kojima je pomoć najpotrebnija.

„Svjedoci smo velikog pomora svinja na području Semberije, što je prouzrokovalo i skok cijena žive vage prasetine, koja se u Semberiji kreće od 12 do 15 KM, što je veliki izdatak i za nas kao organizaciju, ali i za svakog čovjeka. Mi bismo mogli određeni broj pečenica da obezbijedimo, ali to je nedovoljno. Iz jednostavnog razloga da se ne bismo doveli u problem da nekome donesemo pečenicu, a nekoga da izostavimo, ove godine nećemo ni donirati pečenice“, objašnjava otac Mišura.

Međutim, kako je kazao, zato su ove godine odlučili svoje štićenike pomoći bogatijim paketom koji sadržava prehrambene namirnice, higijenske potrepštine i slatkiše za najmlađe.

Nezavisne

CATEGORIES
Share This